Hlavní obsah

Slovenská policie zastavila stíhání expremiéra Roberta Fica

Bratislava

Na Slovensku zastavili obvinění bývalého slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie). Předseda Směru byl podezřelý z trestného činu podněcování během lockdownu. Zrušení obvinění oznámil sám Fico s odvoláním na svého právního zástupce a později to potvrdila také slovenská policie.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Fica zadržela policie vloni 16. prosince na začátku protivládního protestu, při kterém auta demonstrantů projížděla ulicemi Bratislavy. Expremiér byl zadržen a obviněn, že během vyhlášeného nouzového stavu, zákazu shromažďování a zákazu vycházení vyzýval obyvatele k účasti na protivládní akci.

Policie zadržela Roberta Fica

Evropa

Po několika hodinách byl propuštěn. „Policisté se styděli, jakou špinavou práci musí dělat, protože jim to přikázali,” uvedl tehdy předseda opozičního Směru. „Takto vypadá demokracie v přímém přenosu,“ dodal Fico s tím, že obvinění odmítá. Tvrdil, že cílem policie bylo zabránit jeho účasti na protestu. Ten se nakonec stejně uskutečnil.

Slovenský ministr vnitra pochválil policisty za zadržení expremiéra Fica

Evropa

Policejní mluvčí Michael Szeiff uvedl, že prokurátor zrušil nejen obvinění bývalého premiéra, ale i samotné policejní usnesení o zahájení trestního stíhání ve věci podněcování.

Fico vystupuje na veřejnosti jako odpůrce očkování, které označuje za farmabyznys. Z policejní nahrávky vyplývá, že sám covid prodělal na dovolené v Řecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám