Hlavní obsah

Slovenská koalice se rozpadá, Fico už nechce Mečiara

Právo, ČTK, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA
Aktualizováno

Situace ve slovenské vládní koalici se ve středu nečekaně zdramatizovala. Zjevně rozrušený Vladimír Mečiar předčasně opustil jednání koaliční rady a prohlásil, že premiér Robert Fico už není ochoten pokračovat v této koalici. Mečiarovo tvrzení o rozpadu koalice však krátce nato popřel předseda SNS Ján Slota.

Článek

"Řekl mi (Fico), že HZDS udělalo v posledním období hodně chyb a on je nebude dál tolerovat," uvedl Mečiar.

Fico údajně žádá opětovně prokazování původu majetku od roku 1989 a mělo by se začít diskutovat také o zrušení amnestií udělených Mečiarem jako zastupujícím prezidentem v roce 1998. To Mečiar není ochoten akceptovat. 

"Odešel jsem, abych nemusel poslouchat premiérovy vyhrůžky," řekl Mečiar. "Když premiérova strana Smer - sociální demokracie tímto způsobem rozbíjí koalici, musí mít nějakou alternativu," dodal Mečiar.

Podle předsedy HZDS chce Fico dosáhnout vypsání předčasných parlamentních voleb. Spor mezi Ficem a Mečiarem se vyhrotil po spekulativním prodeji pozemků pod Vysokými Tatrami. Pozemky v hodnotě 1,5 miliardy korun vrátil Slovenský pozemkový úřad restituentům z jižního Slovenska, kteří ji obratem prodali firmě blízké HZDS za 13 miliónů. Fico za to podal návrh na odvolání ministra zemědělství Miroslava Jureni.     

Rozpad není potvrzen

Informace o rozpadu koalice nepotvrdila ani Ficova mluvčí Silvia Glendová. "To je absolutní hloupost. To, že Mečiar odešel z koaliční rady, neznamená, že se koalice rozpadla," uvedla mluvčí podle serveru pravda.sk.

Premiér Robert Fico prohlásil, že se nenechá vydírat Vladimírem Mečiarem, ale nepotvrdil, zda se vládní koalice rozpadla. "Nás ve straně Smer - sociální demokracie mrzí, že vládní krize přetrvává. Bere nám to čas a energii, které bychom potřebovali na plnění našeho sociálního programu. 

Na středeční mimořádné koaliční radě jsem Mečiarovi jasně řekl, že nikdy nebudeme respektovat zlodějiny a podobné podvody, co se týče státního majetku. Nebude respektovat žádné akty msty. Nebudeme také respektovat pomalé rozbíjení vládní koalice, které pan Mečiar organizuje s panem Dzurindou. Po těchto slovech pan Mečiar opustil jednání mimořádné koaliční rady," uvedl Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám