Hlavní obsah

Slováci z Kábulu na poslední chvíli vypravili vládní speciál s ženami a dětmi

V pondělí večer přiletěl do Bratislavy z Afghánistánu vojenský speciál C-27J Spartan s 28 lidmi, kteří požádali o evakuaci na Slovensko.

Foto: Profimedia.cz

Alenia C-27J Spartan

Článek

Mezi evakuovanými Afghánci s vazbami na Slovensko mají být většinou ženy a děti. Na palubě je podle posledních informací slovenských úřadů osmadvacet lidí. Kolik z nich jsou ženy a děti, není jasné.

„Záchranná operace se odehrávala v mimořádně složitých podmínkách a za přítomnosti slovenské speciální jednotky. Ta přiletěla do Kábulu v sobotu vojenským letadlem,“ uvedl úřad vlády Slovenské republiky.

Tálibán nepustil na kábulské letiště 20 lidí směřujících na Slovensko

Evropa

Premiér Eduard Heger poděkoval resortům zahraničí a obrany za úspěšnou akci. „Evakuace byla úspěšná díky jejich vytrvalosti a dobrým mezinárodním kontaktům,“ uvedl předseda vlády.

Situace v okolí kábulského letiště byla podle Hegera dramatická a měnila se z hodiny na hodinu. Bylo proto náročné dostat evakuované přes kontroly Tálibánu.

Pomoc pro lidi s vazbami na Slovensko

Seznam sestavený nevládními organizacemi obsahoval jména 250 občanů Afghánistánu s vazbami na Slovensko, kteří by se chtěli dostat ze země znovu ovládnuté Tálibánem. Není zatím jasné, kolik z nich se podařilo evakuovat.

Byli mezi nimi i studenti, kteří studují na Slovensku a v létě navštívili svou rodinu, a také rodinní příslušníci Afghánců, kteří dlouhodobě žijí na Slovensku a v zemi se úspěšně etablovali.

Slovenský speciál přivezl z Kábulu 20 lidí

Evropa

Skupině dvaceti Afghánců ze zmíněného seznamu, kterým slovenská diplomacie domluvila místo v norském evakuačním letadle, zabránili v pátek ozbrojenci Tálibánu vstup na kábulské letiště. Prvním evakuačním letem se Slovensku podařilo dostat z Kábulu 24 lidí. Ze zmíněného počtu bylo 16 občanů Slovenska a osm Afghánců, kteří po příjezdu požádali na Slovensku o azyl. Čtyři osoby pak pro Slováky přepravil český evakuační letoun.

Tálibán neví, jestli má americké útoky na Islámský stát vítat, nebo odsoudit

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám