Hlavní obsah

Slováci chtějí nové bitevníky, šance pro L-39 NG

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská armáda hledá nástupce letadel L-39 Albatros a při plánovaném nákupu osmi až deseti nových podzvukových letadel je ve hře i český výrobce Aero Vodochody se svými letadly L-39 NG. Informoval o tom Denník N.

Foto: Jan Handrejch, Právo

L-39NG

Článek

O slovenskou zakázku usilují také výrobci z Velké Británie a Itálie. Slovensko má momentálně v aktivní výzbroji sedm albatrosů, nejnovější z nich byl vyroben v roce 1989. Podle ministra obrany Jaroslava Nadě (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) by albatrosy ještě několik let vydržely, ale jejich provoz je drahý.

„Albatrosy nemají primární problém, že by jim končila životnost. Potýkáme se však s tím, že musíme dávat značné peníze na jejich opravu a modernizaci,“ řekl Naď.

Výcvik pilotů pro americké F-16

Nová podzvuková letadla by měla sloužit na výcvik nové generace slovenských pilotů, kteří budou létat na amerických stíhačkách F-16, které Slovensko koupilo, nahradí ruské stroje MiG-29. Ministerstvo obrany chce koupit moderní tréninkové stroje, aby výcvikový program na F-16 mohl proběhnout už na nich.

„Naši příští piloti F-16 by tak mohli absolvovat množství letových hodin na Slovensku a nemuseli by si projít celým výcvikem ve Spojených státech,“ dodal Naď, který letos v červnu navštívil fabriku Aero Vodochody.

Slovenský pilot chladnokrevně nasměroval plně vyzbrojenou stíhačku do neobydlené oblasti, pak se katapultoval

Evropa

Ve hře je také britsko-americký výrobce BAE Systems, který vyrábí letadla Hawk, a italská zbrojařská skupina Leonardo, která vyrábí stroje Aermacchi M-346. Od italské skupiny Leonardo koupilo Slovensko v minulosti dvě transportní letadla Spartan.

Reklama

Výběr článků

Načítám