Hlavní obsah

Sexuální napadání žen evidují i v rakouském Salcburku

Vídeň
Aktualizováno

Nejen německá policie řeší množící se hlášení o sexuálním napadení žen ze strany mužů cizího původu. Hned několik takových případů tento týden zaznamenala policie v rakouském Salcburku. Ve čtvrtek o tom informoval server listu Kronen Zeitung. Podezření podle deníku padá na muže z Afghánistánu a Sýrie. Stížnosti na sexuální obtěžování a loupeže zaregistrovala i policie ve švýcarském Curychu.

Foto: Profimedia.cz

Některé ženy policii ohlásily, že je cizinci osahávali během novoročních oslav na náměstí Residentzplatz.

Článek

„Zemský kriminální úřad v současnosti ověřuje, zda to byly organizované útoky, anebo mohou být vyvozeny souvislosti mezi jednotlivými pachateli a skupinami pachatelů,“ uvedla policejní mluvčí Valerie Hillebrandová. Dodala, že ačkoliv k napadením došlo na Silvestra, napadené ženy se obrátily na policii teprve v tomto týdnu. Mohly je k tomu povzbudit zprávy o množství podobných napadení v německém Kolíně nad Rýnem.

Jako první podala v pondělí trestní oznámení na jedné ze salcburských policejních stanic 22letá žena, která uvedla, že ji na Silvestra na náměstí Residentplatz osahávali dva neznámí muži. Podle ní to byli cizinci, kteří byli součástí osmi- až desetičlenné skupiny. Mladá žena tvrdí, že jí také ukradli mobil.

O dva dny později přišel na policii e-mail popisující napadení za podobných okolností. V týž den měl 24letý Afghánec sexuálně obtěžovat 28letou ženu v jednom ze salcburských obchodů. Člen ochranky u východu útočníka zadržel a později předal policii.

Ve čtvrtek pak policie zaznamenala další dva případy. K oběma sexuálním obtěžováním mělo dojít v městském centru po silvestrovské půlnoci. Nejprve 58letá místní obyvatelka uvedla, že ji na hlavním náměstí Residentzplatz obtěžoval 28letý Afghánec, a následně přišla s podobným nařčením vůči mladému Syřanovi 20letá žena z Bavorska.

Všechny případy policie vyšetřuje, uvedly Kronen Zeitung. Ze zprávy neplyne, zda jsou podezřelí azylanti, kteří do Rakouska přišli v uplynulých měsících, anebo v Evropě žijí déle.

Stížnosti také v Curychu

Stížnosti na sexuální obtěžování a loupeže během silvestrovské noci přijala od středy i curyšská policie, podle níž jde o obdobné incidenty, jaké se odehrály v německých městech. Uvedla to ČTK.

Hlášeno je 25 případů oloupení, přičemž několik obětí oznámilo, že bylo napadeno a sexuálně obtěžováno. Šest žen prý uvedlo, že je obstoupilo a osahávalo "několik mužů tmavé pleti", kteří se pak ztratili v davu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám