Hlavní obsah

Sestřelení malajsijského boeingu může být válečný zločin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Ženeva

Další vyšetření místa dopadu malajsijského boeingu se nedaří. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě nedoporučila v neděli vyslat na místo misi z bezpečnostních důvodů. Přiblížily se tam boje. Ukrajinské síly zapojené do protiteroristické operace (ATO) postoupily k Šachtarsku, který je vzdálen jen 25 km od místa dopadu stroje. Podle OSN by sestřelení letadla mohlo být válečným zločinem.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Žena u trosek sestřeleného boeingu

Článek

Že by sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou mohlo být válečný zločin, uvedla ve své pondělní zprávě vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. O tom se spekulovalo už dříve, naznačoval to Červený kříž. [celá zpráva]

Upozornila též, že „ozbrojené skupiny“ útočí na veřejné budovy, uhelné doly či dráhy. Separatisté si moc často upevňují pomocí únosů, věznění, mučení, a dokonce i poprav. Armáda i separatisté používají těžké zbraně v obydlených oblastech. "Velmi znepokojující jsou zprávy o čím dál intenzivnějších bojích v Luhanské a Doněcké oblasti, kde obě strany používají v zastavěných lokalitách těžké zbraně včetně dělostřelectva, tanků a raket," uvedla Pillayová.

Na Ukrajině podle pozorovatelů během konfliktu od poloviny dubna zemřelo na 1129 lidí a téměř 3500 dalších utrpělo zranění.

Boje komplikují vyšetřování

Boje se navíc přibližují místu pádu boeingu a jsou už jen 25 kilometrů od místa dopadu vraku. „Pokračují operace sil ATO s cílem osvobodit Šachtarsk a Torez a zničit uskupení teroristů v oblasti Saur-Mohyly,“ řekl ředitel ukrajinského Střediska pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk. Dodal, že dalším cílem je „rozšířit zónu kontrolovanou ATO k Horlivce“, čímž by se podařilo otevřít cestu na Doněck. V neděli si přitom ostřelování centra Horlivky vyžádalo nejméně 13 obětí včetně dvou dětí.[celá zpráva]

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Lidé míjejí vrak obrněného transportéru separatistů u Lysyčansku

Ozbrojená mise v Hrabove je nereálná

Nizozemsko, Austrálie a Malajsie vyloučily vyslání mezinárodní ozbrojené mise k zajištění prostoru na východě Ukrajiny, kam spadlo malajsijské letadlo. Řekl to v pondělí nizozemský premiér Mark Rutte: ”Dospěli jsme k závěru, že je reálné nebezpečí, že by mezinárodní mise byla okamžitě zatažena do konfliktu na Ukrajině."

Ministři zahraničí Nizozemska a Austrálie ale přiletí v pondělí do Kyjeva, aby získali souhlas s vysláním 49 policistů na místo zřícení letounu. Šéfka australské diplomacie Julie Bishopová v pondělí řekla, že s nizozemským kolegou Fransem Timmermansem chtějí dosáhnout rychlého rozhodnutí ukrajinského parlamentu ještě před čtvrtečním mimořádným zasedáním.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Jedna z děr v trupu boeingu malajsijských aerolinek, která zřejmě pochází ze střely SA-11 Buk.

Místo pádu u vsi Hrabove je nutné zajistit kvůli tomu, aby nebyly zničeny důkazy. Navíc se tam nacházejí ještě zbylé ostatky cestujících. [celá zpráva]

Moskva chce vyšetřování OSN a brzké příměří

Vyšetřování pádu malajsijského boeingu na východní Ukrajině s 298 oběťmi na životech by se mělo odvíjet pod záštitou OSN, prohlásil v Moskvě ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov: ”Rada bezpečnosti OSN by měla přijmout toto rozhodnutí." Lavrov vyjádřil znepokojení nad tím, že se západní státy snaží dohodnout bilaterálně s Ukrajinou. ”Doufám, že se nikdo nebude snažit zamést stopy," prohlásil.

Ministři zahraničí Ruska a Spojených států Sergej Lavrov a John Kerry se v telefonickém rozhovoru shodli, že je nutné co nejrychleji zajistit příměří na východě Ukrajiny. Informuje o tom prohlášení, které v Moskvě vydalo ruské ministerstvo zahraničí.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Ukrajinka míjí dům zasažený v Lysyčansku

”Je důležité dosáhnout příměří v zóně konfliktu na Ukrajině a zahájit jednání mezi válčícími stranami v souladu s podmínkami stanovenými v dohodě uzavřené (v dubnu) v Ženevě,” uvádí se podle agentury AFP v komuniké Lavrovova ministerstva.

Lavrov podle zprávy Kerryho rovněž vyzval, aby „svým podřízeným nařídil více nebránit Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v její současné práci na Ukrajině“.

Boje pokračují

Boje ale pokračují na několika místech východní Ukrajiny. Podle Tymčuka probíhají tvrdé střety u Luhansku: „Teroristé podnikli protiútoky v oblasti Luhansku, chtěli zatlačit síly ATO. Pozice ATO na luhanském letišti neustále ostřelují z raketometů BM-21 Grad, tanků a minometů. Z Gradů se střílelo i na Saur-Mohylu a další místa.“ Zpozorovány byly podle něj i skupiny separatistů poblíž Slavjansku, odkud byli vytlačeni.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Petr Porošenko na obrněném transportéru při návštěvě jednotky u Kyjeva

Separatisté zavedli na obsazených území kontrarozvědná opatření a postihují ty, kteří pomáhají vládním silám, upozornil Tymčuk.

Při nočním ostřelování Doněcka a Luhanska podle místních radnic zahynulo osm lidí. V bojích zahynuli čtyři pohraničníci.

Separatisté čekají další dezerce ukrajinských vojáků

Po potvrzené dezerci 41 ukrajinských vojáků do Ruska vydal velitel separatistů Igor Strelkov nové nařízení ohledně toho, jak zacházet s dezertéry. Je přesvědčený, že jich bude „kvůli třetí vlně mobilizace a rostoucím antipatiím ke kyjevské juntě, která posílá lidi jako dobytek na jatka“ přibývat.

Příslušníci milicí separatistů nemají střílet na vojáky, kteří se budou viditelně vzdávat, a mají s nimi zacházet podle ženevských konvencí jako s válečnými zajatci. Nemají je mučit a popravovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám