Hlavní obsah

Sestřelen. Černé skříňky z malajsijského boeingu potvrzují děsivý scénář

Data z černých skříněk Boeingu 777 Malaysia Airlines potvrzují, že trup stroje s 298 lidmi na palubě zasáhlo několik střepin z vybuchlé hlavice protiletadlové rakety. Uvedla to televize CBS s odvoláním na vysokého představitele EU pro leteckou bezpečnost. Data ale ještě nebyla plně vyhodnocena.

Foto: ČTK/AP

Malajsijský představitel přebírá od ukrajinských vzbouřenců černé skříňky ze sestřeleného boeingu.

Článek

Podle nejmenovaného evropského činitele majícího na starost bezpečnost letecké dopravy došlo k „mohutné explozivní dekompresi“. To odpovídá zásahu trupu střepinami z hlavice rakety. Ta podle něj „udělala to, na co byla vytvořena – tedy sestřelovat letadla“.

Na místě katastrofy zatím shromažďoval důkazy malý společný nizozemsko-australsko-malajsijský tým. Podle Michaela Borkiurkiwa z mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) „Nizozemci právě našli velmi drobné lidské ostatky na poli“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatím se nepodařilo najít všechna těla obětí. Z Charkova do Nizozemska bylo transportováno celkem 227 rakví. Nizozemské ministerstvo spravedlnosti v sobotu oznámilo, že byla identifikována první oběť katastrofy letu MH17. Dodalo, že jde o nizozemského občana, ale jeho totožnost neuvedlo.

Experti z Nizozemska zjistili i další důkazy potvrzující zásah protiletadlovou raketou, jako jsou díry v trupu. Ty vznikají, když sedmdesátikilogramová hlavice střely Buk exploduje poblíž cíle.

Na místo havárie v neděli odletěla skupina 30 nizozemských expertů soudní medicíny. Přístup na místo katastrofy se pro ně podařilo získat na základě dohody mezi OBSE a proruskými separatisty.

Malajsijský premiér Najib Abdul Razak zároveň ohlásil dosažení dohody se separatisty, která umožní přístup na místo pádu boeingu mezinárodnímu policejnímu týmu.

”Doufám, že tato dohoda s panem Borodajem zajistí bezpečnost v terénu tak, aby mezinárodní vyšetřovatelé mohli dělat svou práci,” uvedl Najib.

V neděli se ale zahraniční experti na místo pádu malajsijského letadla na východě Ukrajiny nevydají. Podle mise OBSE to neumožní boje v jeho blízkosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám