Hlavní obsah

Šéf tajných služeb USA opustil Německo kvůli špionážní aféře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Po výzvě opustil šéf amerických tajných služeb ve čtvrtek Německo, uvedla agentura DPA s odvoláním na list Süddeutsche Zeitung. Německé vedení jej vyzvalo k odjezdu již minulý týden, německá vláda tak reagovala na kauzu dvou údajných špionů pracujících pro Spojené státy.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ředitel CIA John Brennan

Článek

Současnou špionážní aféru odstartovalo na počátku července zadržení pracovníka Spolkové zpravodajské služby (BND), který jako údajně dvojí agent pracoval pro Američany, minulý týden pak prokuratura zahájila vyšetřování proti zaměstnanci ministerstva obrany podezřelému ze špionáže.

Tato kauza ještě víc poškodila důvěru mezi Německem a Spojenými státy, kterou už dříve poznamenaly informace bývalého analytika americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z materiálů, které Snowden předal médiím, vyplývá, že NSA sledovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě. Monitorovala údajně i mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové a jejího předchůdce Gerharda Schrödera.

Reklama

Výběr článků

Načítám