Hlavní obsah

Sedm hodin čekání na covidovou kontrolu: Británie nemilosrdně lustruje každého příchozího

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Heathrow

Na sociálních sítích koluje video ženy ležící na letišti Heathrow, která údajně zkolabovala při čekání na kontrolu dokumentů v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru. Doba čekání se standardně pohybuje mezi dvěma a šesti hodinami. Britská vláda totiž kontroly zpřísnila, ale nenavýšila počet úředníků. Šéf letištních služeb přiznal, že situace na Heathrow je „neudržitelná”.

Foto: Profimedia.cz

Anglické letiště Heathrow

Článek

Video bylo na sociální sítě nahráno v pondělí, podle autora videa žena zkolabovala poté, co musela sedm hodin čekat na kontrolu. Britská vláda totiž požaduje, aby imigrační úředníci opravdu důkladně kontrolovali každého člověka, co na území britského království vstupuje.

Na videu je vidět, že ženě pomáhá jeden ze zaměstnanců letiště. Ve čtvrtek obrázky hojně sdílely desítky britských médií. Přetíženost tamních letišť je totiž i v době pandemie problémem.

„Někteří cestující si nezajistili nezbytné požadavky pro vstup do Spojeného království, například nakoupení testovacích sad pro covid-19 nebo zarezervování své hotelové karantény,” vysvětlil mluvčí ministerstva vnitra důvody dlouhého čekání.

Podle šéfa letištních služeb Chrise Gartona je situace „neudržitelná”, protože ministerstvo nenavýšilo počet zaměstnanců kontrol. „Stalo se to, že ministerstvo vnitra nařídilo stoprocentně kontrolovat každého osobně, což vytvořilo obrovský tlak na úředníky, kteří na letištní hranici pracují,” kritizoval.

Británie očkuje nejvíc v Evropě, přesto je podle ministerstva nebezpečná

Koronavirus

Ministerstvo: Vůbec nemáte cestovat

Cestující navíc nemohou použít elektronický systém popříletové kontroly, který je rychlejší a nevyžaduje tak častou asistenci zaměstnanců letiště.

„Začínáme pozorovat mezi lidmi, kteří přiletí, jisté napětí. Nechce se jim čekat dvě nebo tři hodiny ve frontě, takže občas musíme přivolávat policii,” postěžoval si Garton.

Výsledek očkování: Půlka Anglie je už měsíc téměř úplně bez covidu

Koronavirus

Odborový svaz imigračních úředníků vládu vyzval, aby pravidlo stoprocentních kontrol buď zrušilo, nebo zajistilo, aby do Británie nikdo nepřicestoval bez již vyplněných formulářů a připravených dokumentů.

„Nacházíme se v globální zdravotní pandemii. Pokud to není absolutně nutné, tak by lidé vůbec cestovat neměli,” zareagovalo výmluvně ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám