Hlavní obsah

Schwarzenberg: Nečas byl vzorný žák, kterému nedošlo, jaká pokušení ho čekají za školou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Bývalý ministr zahraničních věcí ČR a šéf strany TOP 09 Karel Schwarzenberg se vyjádřil v pondělním vydání rakouského týdeníku Profil ke skandálům, které vedly k pádu vlády Petra Nečase. Dodal, že podle něj je korupce v ČR rozšířenější než v Rakousku.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas (ODS) s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09)

Článek

„Petra Nečase je mi líto. Viděli jste fotku šéfky jeho kabinetu? Byl to vzorný žák, kterému nedošlo, jaká pokušení ho čekají za školou. Když s tím byl konfrontován jako dospělý, byl bezmocný,” řekl bývalý vicepremiér a ministr zahraničí.

Schwarzenberg se domnívá, že korupce je v Česku rozšířenější než v Rakousku, protože v Česku se prý děje „bezostyšněji”. Korupční případy v Rakousku zas podle něj ukazují, že země „není ukotvena v západním táboře”, ale ve střední Evropě – společně s Čechy, Slováky, Poláky či Maďary.

„Přes dlouholeté snahy se Habsburkům nikdy nepodařilo v Rakousku zavést švýcarské standardy,” přemítal Schwarzenberg, jenž má kromě českého i švýcarské občanství.

Zopakoval také, že hlavním tématem nastávající volební kampaně bude střet s prezidentem Milošem Zemanem. Podle Schwarzenberga ve volbách půjde o obranu parlamentní demokracie v České republice.

„Ústředním bodem bude střetnutí s prezidentem Zemanem a jeho pokusem zneužívat ústavu. Původně jsem chtěl zahájit evropskou volební kampaň, ale teď jde o obranu parlamentní demokracie. Jde zkrátka o republiku. Ale jak k tomu přijdu, že zrovna já mám bránit republikánské zřízení?” prohlásil politik šlechtického původu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám