Hlavní obsah

Saúdové jednali s Rusy o boji s radikály Islámského státu, rozdělil je Asad. Ruské zbraně ale chtějí

– Moskva

Jednání ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a jeho saúdskoarabského protějšku Ádila Džubajra o boji s Islámským státem v úterý selhalo na diametrálních rozporech ohledně budoucnosti syrského prezidenta Bašára Asada. Saúdská Arábie také jednala o nákupu ruských zbraní, podle agentury AP jde o rakety Iskander.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ministři zahraničí Ruska a Saúdské Arábie Sergej Lavrov a Ádil Džubajr

Článek

Ministři se shodli, že proti radikálům Islámského státu, kteří obsadili části Sýrie a Iráku, by se měl svět spojit a postupovat společně. Lavrov uvedl, že se formulují první detaily této spolupráce.

Klíčový návrh zapojení Saúdské Arábie do koalice, v níž by byla zastoupena syrská vláda, však Džubajr odmítl. „S tím nepočítáme. Klíčovou příčinou vzestupu Islámského státu byla akce Asada, který namířil své zbraně na svůj národ. Asad je součástí problému a ne součástí řešení syrské krize. V budoucí Sýrii není pro Asada místo,“ řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruský prezident Vladimir Putin v červnu prohlásil, že by se proti IS mělo spojit několik zemí a jmenoval Turecko, Irák, Saúdskou Arábii a Asadovu Sýrii. Lavrov se pokouší tento návrh prosadit mezinárodně. Minulý týden o tom jednal v Dauhá. Tvrdí, že bojovat proti IS je v zájmu Arabů, Turecka i Západu, stejně jako je to v zájmu Asada.

Problém jménem Bašár Asad

„Nejde o to sestavit klasickou koalici s nejvyšším velitelem a s armádami, které budou plnit jeho rozkazy. Jde o to koordinovat akce těch, kteří proti terorismu bojují už nyní,” řekl Lavrov. Zdůraznil, že Asad na rozdíl od bojovníků Islámského státu neohrožuje žádnou sousední zemi.

Saúdská Arábie je zapojená do koalice, která nyní vede nálety ze vzduchu proti IS v Sýrii. Současně ale podporuje syrskou opozici proti Asadovi. Naopak Rusko patří k hlavním oporám Damašku. Od roku 2011, kdy syrský konflikt začal, Rusko brání Asada a odmítlo dohody, které počítaly s jeho odstoupením. Na odchodu Asada zase trvá syrská opozice a spolu s ní také Spojené státy a další západní země.

Syrský konflikt si vyžádal už na 250 tisíc mrtvých. Pokusy OSN vyřešit ho politicky, se nezdařily. V Moskvě budou tento týden jednat delegace syrské opozice i zástupce OSN.

Rijád pokukuje po ruských zbraních

Saúdskoarabský ministr potvrdil, že vyjednával o nákupu moderních ruských zbraní. Naznačil, že rozhovory o kontraktech brzo skončí. Rijád má zájem zejména o taktické balistické rakety Iskander-3, systémy protivzdušné obrany a mobilní protilodní střely Bal-E i korvety Tigr (projekt 20382) a malé ponorky.

Jde zřetelně o reakci na íránský nákup ruských zbraní, zejména protiletadlových raket S-300, a na dohodu Washingtonu s Íránem o zrušení sankcí výměnou za omezení íránského jaderného programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám