Hlavní obsah

Radikální opatření v Sasku: Neočkovaní budou mít zákaz nočního vycházení

Aktualizováno

Sasko ruší vánoční trhy a v nejpostiženějších oblastech zavádí zákazy nočního vycházení pro neočkované. Od pondělí zavře kluby, bary a kulturní zařízení.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Náměstí před chrámem Frauenkirche v centru Drážďan

Článek

Do obchodů a restaurací se neočkovaní nedostanou, zavřená zůstanou také sportoviště. Školy budou otevřené, ujistil premiér Michael Kretschmer. Omezení platí zatím do 12. prosince.

„Svobodě bez odpovědnosti se říká egoismus,” řekl v pátek Kretschmer. „Omezení, která zavádíme, jsou těžká pro naši vlast, ale jsou nezbytná. Ještě před pěti dny jsme měli situaci v nemocnicích pod kontrolou a včera už jsme museli uvažovat o překládání pacientů,” dodal saský premiér.

Od nových opatření si slibuje snížení počtu nových případů a ulehčení přeplněným nemocnicím. Obyvatelé Saska také podle něj potřebují větší motivaci k očkování.

V sousedních zemích si vyšlápli na lidi bez vakcíny

Zahraniční

Kretschmer opatření nenazval uzávěrou, ale „covidovým vlnolamem”.

Zákaz nočního vycházení

V okresech, kde sedmidenní průměr nových případů na 100 tisíc obyvatel přesáhne hranici 1000, nebudou smět neočkovaní od 22:00 do 6:00 následujícího dne vycházet z domova bez pádného důvodu.

Podle vicepremiéra spolkové země Wolfganga Günthera bude od pondělí platit také omezení kontaktů, přesněji řečeno počet lidí, kteří se smí stýkat na jednom místě. Platit by to mělo zejména pro neočkované.

„Od pondělí potřebujeme snížit pohyb a kontakt lidí. Nejedná se ale o lockdown. Očkovaní a lidé s prodělaným covidem-19 budou z restrikcí vyjmuti,” uvedl Günther.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám