Hlavní obsah

Sarkozy se chová jako nacista, řekl představitel rumunských Romů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Představitel rumunských Romů Iulian Radulescu ve středu přirovnal francouzského prezidenta Nicolase Sarkozy k rumunskému diktátorovi, který během války spolupracoval s nacisty. Reagoval tím na vracení Romů z Francie do Rumunska. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Vyhoštění Romů z Francie je podle Raduleska nespravedlivé. Přirovnal ho k transportům za pronacistického diktátora Iona Antoneska za války. Ten mimo jiné dal v roce 1942 deportovat 25 000 Romů do Sovětského svazu.

Paříž v minulých dnech vrátila zpět do Rumunska a Bulharska na tisíc Romů. Sarkozy je spojil se zločinností, a tábory, v nichž někteří z nich žili, nazval základnou pro pašování, zneužívání dětí a prostituci.

V Rumunsku žije nejvíce Romů ze všech evropských zemí - asi 1,5 miliónů z 22 miliónů obyvatel. Celkem v EU žije mezi 10 a 12 miliónů Romů.

Jak Francie, tak Rumunsko jsou členy unie, podle jejíž pravidel mají občané právo volně v ní cestovat. Brusel Sarkozyho opatření v té souvislosti kritizuje, stejně jako OSN, římskokatolická církev či dokonce část Sarkozyho kabinetu. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg nařkl Sarkozyho z rasismu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Francie začala s odsunem Romů

Francouzské úřady začaly ve čtvrtek vyhošťovat okolo 700 Romů do Rumunska a Bulharska. První letadlo s nimi vzlétlo odpoledne.

Francouzi schvalují deportace Romů

S deportacemi Romů z Francie, které vyvolaly v řadě zemí pobouření a proti nimž tvrdě protestuje i katolická církev, souhlasí dvě třetiny Francouzů. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám