Hlavní obsah

Sarkozy poslal policii na demonstranty blokující pohonné hmoty

Paříž

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pátek poslal policii na demonstranty, kteří na protest proti důchodové reformě zablokovali sklady pohonných hmot. Všechny rafinerie vstoupily do stávky a stovkám čerpacích stanic došly pohonné hmoty. Přerušení zásobování palivem hlásila i pařížská letiště. Pokračovaly také protesty středoškoláků a stávky na železnici.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Stávkující blokují přístup ke skladišti pohonných hmot u Nantes.

Článek

Pořádkové oddíly CRS ráno evakuovaly čtyři sklady pohonných hmot, které blokovali stávkující na jihu a ve středu země ve Fos-sur-Mer, Bassens, Cournon d'Auvergne a u Toulouse. Demonstranti na pokyn odborů nekladli odpor. Mnoho dalších skladů je ale zůstalo zablokováno, především na severovýchodě země. Stávky také znemožňují výrobu pohonných hmot ve všech 12 francouzských rafinériích.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Stávkující lodníci v Marseille

Prezidentská kancelář podle agentury AFP potvrdila, že o použití pořádkových sil rozhodl Sarkozy. "Nemůžeme si dovolit nedostatek benzinu. Je nutné myslet na všechny, kteří se potřebují přemísťovat, na podniky, přepravce, vše čím žije naše země. Proto se tak rozhodlo," vysvětlil státní tajemník pro dopravu v úřadu státního ministra Dominique Bussereau.

Vláda povolila petrochemickým společnostem uvolnit jejich rezervy, které představují 10 až 12 dní běžné spotřeby v zemi, sdělil představitel ropného průmyslu Jean-Louis Schilansky. Po zastavení přísunu paliva na obě hlavní pařížská letiště, má prý Orly zásoby na 17 dní, Roissy minimálně do konce víkendu.

Stávkují i středoškoláci

Francie zažila čtvrtou velkou demonstraci za poslední měsíc a na sobotu a úterý odbory naplánovaly další dny celonárodních protestů.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Stávkující zaměstnanci státních drah

Odborům a levicové opozici v důchodové reformě hlavně vadí zvýšení důchodového věku a prodloužení doby povinného přispívání na důchod. Reformu už schválila poslanecká sněmovna (Národní shromáždění), teď ji posuzuje horní komora - Senát. I tam patrně projde bez velkých problémů.

Proti reformě nyní také sílí v desítkách měst mobilizace středoškoláků. Bojí se, že reforma zvýší již tak vysokou nezaměstnanost mladých. Podle největšího středoškolského svazu UNL se do protestů zapojili mladí lidé z 1100 lyceí, z nichž 700 bylo zcela zablokováno. Podle vlády byla výuka narušena "jen" ve 340 středních školách. Ve Francii je 4302 lyceí, tedy státních středních škol.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Středoškolák v Nice s nápisem: Sarkozy, tvůj důchod co nejdříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám