Hlavní obsah

Sankce se vám vrátí jako bumerang, hrozí mluvčí Kremlu Peskov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vytlačit Rusko z mezinárodního života je naprosto nemožné, prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Země je sice pod západními sankcemi, ale podle Peskova existuje ve světě „mnoho dalších směrů a jsou nová centra moci“. Mnozí podnikatelé z USA a Evropy podle jeho slov dávají jasně najevo, že se chtějí na ruský trh při první příležitosti vrátit, ale pro mnoho z nich „to bude těžší a dražší“, tvrdí Peskov v rozhovoru pro agenturu TASS.

Foto: Sputnik, Reuters

Dmitrij Peskov

Článek

„Vytlačit Rusko z mezinárodního života je naprosto neslibná a v podstatě nemožná záležitost. A způsob, jakým se události v posledních měsících vyvíjely, to ukazuje velmi jasně,“ uvedl Peskov. Země podle něj navazuje nové „neuronové sítě“ obchodu i výroby.

Svět podle Peskova navíc nabízí Rusku další příležitosti. „Na východě jsou nová centra moci: Čína, Indie, Indonésie, Filipíny a mnoho, mnoho dalších zemí. Ale je tu také Latinská Amerika,“ řekl. Podle jeho slov je celá řada společností, které spolupracují s Ruskem, včetně těch z evropských zemí.

„Lidé mají právo být oblečeni.“ H&M čelí v Rusku žalobě kvůli zavřeným prodejnám

Ekonomika

„Ano, teď je to pro ně obtížné,“ uvedl a pokračoval: „Ve všech zemích jsou američtí velvyslanci, kteří jsou vášnivými vyděrači. Společnostem vyhrožují, pokud někdo projeví zájem o ruskou ekonomiku. Ale to vše je doplnitelné a obnovitelné.“

Chtějí zpět, ale bude to těžké, tvrdí Peskov

Mnozí podnikatelé jak z USA, tak Evropy se podle jeho slov chtějí při první příležitosti vrátit na ruský trh. „Pro mnoho z nich to bude těžší, dražší, protože v moderních tržních podmínkách není na trhu žádné vakuum. Vakuum je okamžitě vyplněno někým jiným,“ řekl Peskov.

Tvrdí současně, že investoři se začínají orientovat jinými směry. „Když jste investovali peníze v určité zemi a najednou vám může být majetek odebrán nebo pokud investujete peníze do některých obrovských projektů a ty vám také může někdo sebrat, pokud jste rozumný investor, postupně začnete dávat vejce do různých jiných košů. Tento proces již začal a  probíhá po celém světě,“ uzavřel Peskov.

Slovenská policie vyšetřuje, zda velké firmy nákupem ruských paliv financují terorismus

Evropa

Západ v čele s USA a EU uvalil na Rusko ekonomické sankce po začátku agresivní invaze na Ukrajinu, kterou Moskva zahájila koncem února. Evropská unie minulý týden představila další balíček, v rámci kterého odepřela ruským lodím převážejícím ropu pojištění. Moskva tím zůstane odstřižena od životně důležitého pojistného trhu Lloyd’s, což výrazně omezí její schopnost ropu vyvážet.

V rámci minulých balíčků EU uvalila na Rusko embargo týkající se více než dvou třetin dovozu ruské ropy. Sedmadvacítka také zakázala dovoz ruských surovin tankery (s výjimkou pro ropovod Družba).

Z Ruska se také již stáhla řada významných západních firem včetně potravinářských a oděvních nebo automobilek.

Reklama

Výběr článků

Načítám