Hlavní obsah

Slovenská policie vyšetřuje, zda velké firmy nákupem ruských paliv financují terorismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská Národní kriminální agentura (NAKA) začala vyšetřovat největší slovenské firmy kvůli financování terorismu za nákup plynu a ropy z Ruska. Podle NAKA totiž tyto prostředky může Rusko použít na vedení války na Ukrajině.

Foto: Polícia SR

Slovenská policie při zásahu. Ilustrační foto

Článek

Klub 500 sdružuje společnosti, které zaměstnávají přes 500 zaměstnanců. Vyšetřovatele zajímá, zda členské firmy vstupují do odborných debat s politiky a zda mají vypracované odborné analýzy na ukončení zmíněných obchodů jako formu sankce vůči Rusku.

Erik Kaliňák, místopředseda opoziční strany Směr – sociální demokracie, označil vyšetřování Klubu 500 za největší hloupost, jakou kdy slyšel. „Nepochybuji, že se to celé děje na politický pokyn, ale nerozumím, jak se nějaký příčetný policista může pod něco takového podepsat,“ reagoval Kaliňák s tím, že vyšetřování začalo proto, že předseda Klubu 500 Vladimír Soták otevřeně mluví o nekompetentnosti a neschopnosti současné slovenské vlády.

Slovák vyzýval k terorismu a výrobě zbraní, hrozí mu až patnáct let

Evropa

Tomáš Taraba, nezařazený poslanec, dodal, že vyšetřovatel NAKA by si měl posvítit i na sebe. „Tím, že si koupil rohlíky vyrobené v peci na ruském plynu, že tankuje benzin vyrobený z ruské ropy, financuje válku a terorismus také on,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám