Hlavní obsah

Šance Johnsona ve volbách se zvyšují. Farage nepostaví kandidáty proti konzervativcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Nigel Farage nesplní svůj plán nasadit do prosincových britských parlamentních voleb 600 kandidátů za svou protiunijní Stranu pro brexit. V pondělí oznámil, že jeho uskupení nepostaví kandidáty v obvodech, které v předchozích volbách získali vládní konzervativci. Strana tedy nebude usilovat o 317 křesel, uvedla agentura Reuters.

Foto: Danny Lawson, ČTK/AP

Předseda Strany pro brexit Nigel Farage nepostaví ve volbách kandidáty proti konzervativcům.

Článek

Farage uvedl, že si nepřeje, aby volby vyhrály strany vystupující proti odchodu země z Evropské unie. Jeho krok výrazně posílí šance premiéra Borise Johnsona.

O téměř všechny zbývající mandáty v 650členné Dolní sněmovně Strana pro brexit usilovat bude. „Naše úsilí napřeme k tomu, abychom získali všechna křesla držená labouristy, kteří porušili svůj program z roku 2017,“ vysvětlil Farage, který osobně kandidovat nebude.

Skotští nacionalisté prosazují nezávislost. Naznačili spolupráci s labouristy

Evropa

Postup Strany pro brexit podle Farage zabrání tomu, aby se konalo druhé referendum o brexitu a vznikl další parlament, v němž by vláda neměla většinu.

Předseda labouristů se čílí

Z avizovaného kroku mají radost konzervativci, i když je otázka, nakolik by jim mohla Farageova partaj uškodit. „Strana pro brexit pro ně nepředstavuje takové nebezpečí, jak se původně zdálo,“ řekla expertka na volební průzkumy Sara Hoboltová.

Borise Johnsona rozhodnutí Farage potěšilo. „Konzervativní strana teď potřebuje už jen devět dalších křesel, aby získala v parlamentu většinu,” podotkl.

Labourista a lídr opozice James Corbyn označil Farageův krok za splněné přání amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Ten před týdnem radil Farageovi, aby se spojil s Johnsonem. Teď se mu přání vyplnilo. Tuhle alianci musíme zastavit,” napsal Corbyn na Twitteru.

Podobný krok prounijních stran

Zabránit odchodu Spojeného království z EU, který byl odložen na konec ledna příštího roku, se snaží trojice menších politických stran. Minulý týden uzavřela spojenectví, které má zajistit, aby se po prosincových volbách dostalo do parlamentu co nejvíce odpůrců brexitu.

Liberální demokraté, velšská strana Plaid Cymru a zelení se dohodli, že proti sobě nebudou kandidovat až v 60 volebních obvodech v Anglii a Walesu.

Zastánce brexitu Farage do voleb nepůjde, bude jen agitovat proti Johnsonovi

Evropa

Farage, který už kdysi do voleb vedl protiunijní Stranu nezávislosti Spojeného království (UKIP), hraje v brexitovém procesu od počátku jednu z hlavních rolí. Stranu pro brexit spustil teprve na počátku letošního roku, načež s ní suverénně v Británii opanoval květnové volby do Evropského parlamentu. Následně ale preference strany klesly a nyní se její podpora v průzkumech pohybuje lehce nad deseti procenty.

Britské parlamentní volby se uskuteční 12. prosince. Nový kabinet zasedne poprvé o čtyři dny později.

Reklama

Výběr článků

Načítám