Hlavní obsah

Skotští nacionalisté prosazují nezávislost. Naznačili spolupráci s labouristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburg

Při formování britské vlády nepodpoříme strany, které by odmítaly náš požadavek uspořádat referendum za nezávislost Skotska, řekla předsedkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová. Nacionalisté, kteří v pátek v Edinburgu zahájili kampaň před předčasnými prosincovými volbami, naznačili možnou spolupráci s labouristy.

Foto: Andrew Milligan, ČTK/AP

Předsedkyně Skotské národní strany Nicola Sturgeonová při zahájení předvolební kampaně v Edinburgu

Článek

„Nepodpoříme strany, které neuznávají právo skotského lidu vybrat si svou vlastní budoucnost,“ uvedla první skotská ministryně Sturgeonová. „Hlas pro nás znamená únik před brexitem,“ zdůraznila skotská první ministryně.

Sturgeonová podle agentury Reuters naznačila, že by SNP mohla podpořit vládu labouristů. Pokud totiž ve volbách žádná strana nezíská většinu, chce pomocí „progresivní aliance“ připravit o moc konzervativce premiéra Borise Johnsona.

SNP může rozhodnout

Ti mají podle posledního středečního průzkumu YouGov, na který odkazuje agentura Reuters, v preferencích 36procentní podporu. Druhé labouristy by volilo 25 % lidí.

SNP by podle průzkumů dostala 4 %, což by byl šestý nejlepší výsledek. Pokud se ale žádné straně nepodaří získat většinu, mohli by skotští nacionalisté mít rozhodující slovo při sestavování vlády.

Spojené království se do 10 let rozpadne, myslí si polovina Britů

Evropa

Referendum o nezávislosti by tak pro Skoty mohlo být východiskem, jak se vyhnout brexitu. Před pěti lety se sice vyjádřili proti nezávislosti, o dva roky později ale na rozdíl od Angličanů a Velšanů hlasovali pro setrvání v Evropské unii.

Předčasné parlamentní volby se v Británii uskuteční 12. prosince. Hlavním tématem předvolební kampaně je plánovaný odchod země z EU. Voliče ale zajímá například i zdravotnictví či školství.

Reklama

Výběr článků

Načítám