Hlavní obsah

S Rusy budeme jednat, až Ukrajinu osvobodíme, řekl Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinci usednou k jednacímu stolu teprve poté, co osvobodí veškerá území dobytá ruskými vojsky po zahájení invaze 24. února letošního roku. V rozhovoru pro japonskou televizi NHK to v úterý prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Navrátíme hranice našeho území do stavu před invazí z 24. února a teprve poté si sedneme k jednacímu stolu s Ruskem,“ řekl Zelenskyj.

Jakákoliv vyjednávání o příměří s ruskou stranou předtím, než se se podaří Rusy vytlačit z obsazených ukrajinských území, označil za „složitá“. V rozhovoru, který poskytl japonské televizi z prezidentského paláce v Kyjevě, Zelenskyj ocenil zahraniční pomoc a uvedl, že věří, že s přízní okolního světa Ukrajina ruský útok ustojí.

Rusové těží z potravinové krize, kterou zapříčinili

Ekonomika

„Některé země se domnívaly, že bude Ukrajina pod ruskou okupací po třech dnech. Ale uběhly tři dny, pak tři týdny a teď jsou to tři měsíce. Nemyslel jsem si, že Rusové uspějí, protože se svět stojící za Ukrajinou sjednotil. Jsem si jistý, že se nám podaří získat zpět veškerá naše území, ale bude to něco stát,“ dodal ukrajinský prezident.

Kissinger navrhuje část území obětovat

Japonská televize vyjádření ukrajinského prezidenta zveřejnila krátce poté, co bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger v proslovu na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu prohlásil, že by se měli Ukrajinci v zájmu vyjednání míru nebo alespoň příměří vzdát části svého území.

„Vyjednávání musí začít v příštích dvou měsících, jinak nastanou dramatické změny a vytvoří se napětí, které nebude snadné překonat,“ řekl Kissinger v sále, ve kterém seděli i zástupci ukrajinské delegace.

„Ideální by bylo, kdyby se dělící čára vrátila ke statu quo ante (původnímu stavu před válkou, tedy k 24. únoru – pozn. red). Pokračovat s válkou i za tento bod by už nebylo o svobodě Ukrajiny, ale o nové válce proti Rusku,“ pokračoval. Ukrajinci na to odpověděli, že nemají čas se jeho slovy zabývat, protože brání svobodu a demokracii.

Kissinger navrhl Ukrajincům vzdát se území. Ještě že na vás nemáme čas, odpověděli mu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám