Hlavní obsah

Ruští výsadkáři seskočí v Bělorusku. Cvičně

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko vyšle jednotky své elitní výsadkářské divize ze Pskova na společné cvičení do Běloruska. Oznámilo to v neděli ruské ministerstvo obrany. Taktické cvičení pod názvem Slovanské bratrství-2020 se bude konat od pondělí do 25. září na běloruském polygonu Brestskij. Ruští parašutisté se po jeho skončení vrátí domů, sdělilo ministerstvo.

Foto: Sergei Chirikov/Pool, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (vlevo) s ruským prezidentem Vladimírem Putinem na setkání v Sočí (archivní snímek)

Článek

Ruští vojáci se přemístí do Běloruska po železnici. Celkem se cvičení zúčastní kolem 300 vojáků a 70 kusů bojové a speciální techniky.

Podle původního plánu se mělo v Bělorusku uskutečnit společné cvičení za účasti běloruských, ruských a srbských ozbrojených sil. Tyto manévry se konají od roku 2015 střídavě na území jedné z účastnických zemí. Loni se uskutečnily v Srbsku, v roce 2018 v Rusku.

V řadě běloruských měst se v neděli konaly protesty proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. V Minsku se prý na „Pochodu hrdinů“ sešlo, stejně jako předchozí neděli, na 100 tisíc lidí. Na řadě míst metropole zatarasily zástupu cestu policejní kordony posílené jednotkami ministerstva vnitra. Policie zatkla na 250 osob.

V Minsku demonstrovalo přes sto tisíc lidí, 400 zatčených

Evropa

Demonstranti směřovali do centra Minsku z různých čtvrtí. Cestu jim na některých místech blokovali policisté a policejní auta. Náměstí Nezávislosti, kde se protestující tradičně scházejí, odřízly zábrany postavené v přilehlých ulicích. Server Tut.by píše i o vojenské technice a vozech s ostnatým drátem.

Demonstrovaly i stovky žen

Podle agentury TASS policie v neděli začala zatýkat ještě před začátkem protestů. Server Tut.by informoval i o demonstracích v dalších běloruských městech, mj. v Gomelu, Vitebsku, Lidě, Brestu a Babrujsku.

Diplomati hlídají Alexijevičovou i v noci

Evropa

V sobotu v Minsku demonstrovaly stovky žen. Policie tvrdě zasáhla a zadržela nejméně 46 protestujících. Na videonahrávkách bylo vidět, jak maskovaní příslušníci bezpečnostních sil ženy brutálně odvlékají do policejních aut.

Některé z nich nesly transparenty s nápisy „Kde je naše Máša?“ nebo „Vraťte nám naši Mášu!“, jimiž se dožadovaly propuštění čelné představitelky běloruské opozice Maryje Kalesnikavové.

Reklama

Výběr článků

Načítám