Hlavní obsah

Diplomati hlídají Alexijevičovou i v noci

Právo, DPA, ČTK, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Světlanu Alexijevičovou, běloruskou nositelku Nobelovy ceny za literaturu, ve čtvrtek v jejím bytě v Minsku opět navštívili diplomati 15 členských zemí EU. Podle portálu Meduza.io ji přišli „podpořit a chránit před možným zadržením“. Dohodli se, že u ní budou i v noci.

Foto: Tut.by, Reuters

Nobelistka Alexijevičová přijala doma několik velvyslanců včetně toho českého. Diplomaté ji chrání před zatčením

Článek

„Svět podporuje Světlanu Alexijevičovou. Laureátku Nobelovy ceny přišlo podpořit ještě víc diplomatů,“ tweetovala šéfka švédské diplomacie Ann Lindeová. Upřesnila, že kromě její země měly v bytě zástupce také Rumunsko, Bulharsko, Itálie, Litva, Slovensko, Nizozemsko, Rakousko, Lotyšsko, Polsko Estonsko, Francie, Česko, Německo, Finsko a Evropská unie jako celek.

Běloruská disidentka Kalesnikovová čelila po zadržení výhrůžkám smrtí

Evropa

Podle Lindeové se podobně jako ve středu, kdy spisovatelka na sociálních sítích informovala, že se do jejího bytu dobývají neznámí lidé, starali o její „bezpečí a pohodu“ a domluvili se, že u Alexijevičové budou „držet služby včetně nočních“. Spisovatelka je momentálně jediným členem vedení opoziční koordinační rady, která je ještě na svobodě a na území Běloruska.

Běloruská opozice ustavila radu pro předání moci. Je v ní nositelka Nobelovy ceny

Evropa

Putin a Lukašenko proberou i integraci

Rusko mezitím oznámilo, že v pondělí přijede na pracovní návštěvu běloruský prezident Alexandr Lukašenko. V Soči bude se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem hovořit mimo jiné o další integraci Ruska a Běloruska v rámci společného svazového státu. „Žádný podpis dokumentů se ale neplánuje,“ upřesnil Dmitrij Peskov, Putinův mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám