Hlavní obsah

Ruští novináři chtěli ukázat, jak se obohatil ministr vnitra. Jednoho z nich policie zatkla

Moskva

Ruská policie zasáhla proti investigativnímu webu Projekt, který chtěl ukázat, jak se obohatil ruský ministr vnitra Vladimir Kolokocev a někteří další lidé z okruhu prezidenta Vladimira Putina. Prohledala jejich byty a jednoho z nich zadržela. Dva si pak předvolala k výslechu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr vnitra Vladimir Kolokocev

Článek

Oficiálním důvodem razie byl čtyři roky starý případ křivého nařčení jednoho petrohradského businessmana. Podniknuta však byla až těsně před zveřejněním materiálů, jak se obohatil Kolokocev.

Zadržený byl podle britského listu The Guardian zástupce šéfredaktora Projektu Michail Rubin, vyslechnuti pak byli další dva lidé, včetně šéfredaktora Romana Badanina.

Stránky Projektu byly v úterý ráno načas nepřístupné, ale investigativní materiál o Kolokocevovi byl k vidění na kanálu YouTube. Uvádí se v něm, že ministr vnitra získal nemovitosti za v přepočtu skoro 530 milionů korun.

„V pondělí jsme oznámili, že materiál vyjde. V úterý ráno jsme byli prohledáni,“ uvedl pro web Insider Rubin, který by v úterý nakrátko zadržen.

Moskevský soud označil fondy Navalného za extremistické

Evropa

Prohledán byl i byt Marie Žolobové, která je autorkou materiálu o Kolokocevovi.

Projekt se opakovaně zaměřoval na Putinovy spolupracovníky, včetně prezidenta Čečenska Ramzana Kadyrova nebo obchodníka Jevgenije Prigožina. Loni také web informoval, že měl Putin dceru s tajnou milenkou.

Zásah byl podniknut v době, kdy ruská vláda táhne proti odpůrcům Putina z řad opozičních politiků i novinářů. Za extremistickou byla označena protikorupční nadace Alexeje Navalného, která kvůli tomu musela ukončit činnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám