Hlavní obsah

Ruští lékaři dali zelenou transportu Navalného do zahraničí

– Omsk • Aktualizováno

Zdravotní stav ruského opozičního předáka Alexeje Navalného se stabilizoval a může být přepraven do některého ze zdravotnických zařízení v zahraničí. Lékaři v nemocnici v sibiřském Omsku k tomu dali souhlas, napsala agentura DPA. Zprávu později potvrdila také Kira Jarmyšová, mluvčí Navalného.

Foto: Elena Latypova, ČTK/AP

Speciál vypravený z Německa, který má Navalného přepravit do berlínské nemocnice Charité.

Článek

Do Omsku přiletěl v pátek dopoledne speciál vypravený z Německa. Ten měl Navalného převézt do berlínské nemocnice Charité, kde by podstoupil léčbu.

Ruské úřady udělily speciálu veškerá povolení, ale společné konzilium ruských a německých lékařů převoz pacienta nedoporučovalo, dokud se jeho stav nestabilizuje.

Žádný jed, Navalnyj má metabolickou poruchu, tvrdí lékaři v Omsku

Zahraniční

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj je v Omsku hospitalizován od čtvrtka, když se mu udělalo špatně během letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Letadlo muselo nouzově přistát v Omsku a Navalnyj byl převezen v bezvědomí do nemocnice.

Podle Navalného mluvčí byl patrně otráven látkou přimíchanou do čaje. Lékaři z omské nemocnice ale uvedli, že nenašli žádné stopy jedu v jeho těle.

Otravy, záhadná úmrtí. Kritiků Kremlu v ohrožení života přibývá

Evropa

„Máme několik pravděpodobných diagnóz. Zvažujeme i možnost otravy, ale zatím jsme nenašli stopy jedu v jeho krvi ani moči,“ citovala agentura Ria Novosti zástupce vedoucího lékaře omské nemocnice Anatolije Kaliničenka.

Vedoucí lékařů tamní nemocnice Alexandr Murachovskij řekl, že hlavní „pracovní diagnózou“ je metabolická porucha, která vyvolala prudký pokles hladiny cukru v krvi. Podle něj už lékaři vyloučili mrtvici, infarkt či virové onemocnění, včetně nákazy koronavirem. Na kůži a oděvu se sice našly chemikálie, byly to ale běžné látky vyskytující se například v plastových kelímcích, uvedl vedoucí lékař.

Reklama

Výběr článků

Načítám