Hlavní obsah

Rusové zahájili výrobu vakcíny proti koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo zdravotnictví v sobotu oznámilo, že započala výroba vakcíny Sputnik V, která má chránit proti novému koronaviru. Moskva tvrdí, že je očkování účinné, dostatečně otestované a bezpečné, mnozí odborníci jsou ale skeptičtí.

Foto: Alexander Zemlianichenko Jr, ČTK/AP

Nová vakcína byla představena v Gamalejově ústavu epidemiologie a mikrobiologie

Článek

Vakcína podle Moskvy vytváří jak protilátku, tak buněčnou imunitu vůči koronaviru SARS-CoV-2, původci choroby covid-19. Imunita jedince má podle ruského ministra zdravotnictví Michaila Muraška vydržet dva roky.

O tom, že ruské ministerstvo zdravotnictví schválilo první vakcínu proti covidu-19 na světě, informoval v úterý ruský prezident Vladimir Putin. Látku si údajně nechala aplikovat i jeho dcera. Podle ruského ministra zdravotnictví Michaila Muraška by první várka vakcíny měla být připravena do konce srpna.

Máme vakcínu proti koronaviru, oznámil Putin

Koronavirus

Vicepremiérka Taťjana Golikovová v této souvislosti sdělila, že vakcinace novým preparátem by mohla začít koncem srpna nebo začátkem září.

Hazard s lidským zdravím

Mnozí kritici varují, že ruští výzkumníci nemohli mít dostatek času na to, aby novou očkovací látku dostatečně otestovali. Proti unáhlenému uvedení vakcíny, které by mohlo představovat „zbytečné nebezpečí pro zákazníky”, se vyslovila například ruská Asociace organizací provádějících klinické testy (ACTO).

Ruské vakcíně nevěří ani tamní lékaři

Evropa

Ze zprávy serveru Fontanka, která se opírala přímo o závěry epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, kde byla očkovací látka vyvinuta, vyplynulo, že vakcína byla vyzkoušena na 38 lidech, u nichž se projevilo 144 nežádoucích účinků.

Reklama

Výběr článků

Načítám