Hlavní obsah

Rusové u Černého moře neustále provokují, bulharské stíhačky tak musí často do vzduchu

Sofie

V blízkosti vzdušného prostoru Severoatlantické aliance v oblasti Černého moře prolétávají ruské letouny nutící k vzletům bulharské stíhačky. Podle bulharského ministra obrany Angela Najdenova se Rusko u hranic dopouští neustálých provokací. Řekl to v rozhovoru pro deník 24 časa. Podle Moskvy ale v regionu provokují spíš Spojené státy.

Foto: Profimedia.cz

Ruský bojový letoun MiG-27. Ilustrační foto

Článek

Podle Najdenova Rusové jasně provokují. "Snad si nemyslíte, že jim jde jen o nevinné proletění se oblohou nebo že se chtějí předvést před turisty, kteří se pohybují po moři," uvedl.

Ministr nicméně připustil, že k narušení bulharského vzdušného prostoru zatím nedošlo. Bulharské letouny jsou ale v pohotovosti i v případě, že se cizí stroje jen přiblíží. Sofie podle Najdenova situaci pozorně monitoruje a v případě, že se bude cítit ohrožena, může požádat o pomoc NATO.

Na podezřele časté ruské přelety u bulharských hranic upozornil před pár dny již bulharský prezident Rosen Plevneliev. Uvedl tehdy, že zatímco za posledních 20 let bulharské stíhačky vzlétaly kvůli narušení vzdušného prostoru tak dvakrát až třikrát ročně, nyní je to dvakrát až třikrát týdně.

Provokují Američané, my ne, hájí se Moskva

Ruský velvyslanec v Bulharsku Jurij Isakov odmítl, že by Moskva měla na svědomí jakékoli vzdušné provokace. Mnohem větší obavy podle něj vzbuzuje americká přítomnost v Černém moři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Torpédoborec Truxtun odplouvá do Černého mořeVideo: Reuters

Spojené státy do oblasti poslaly raketový křižník Donald Cook, na jehož palubě jsou dálkově řízené balistické střely, a raketový torpédoborec Truxtun. Vyslání plavidel je reakcí na ruskou anexi Krymu a napětí na východní Ukrajině.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám