Hlavní obsah

Rusové se vydali dál do gruzínského vnitrozemí

GORI
Aktualizováno

Konvoj ruských armádních obrněných a nákladních vozů zamířil ve středu navzdory příměří z města Gori hlouběji do gruzínského vnitrozemí, uvedla stanice CNN. Asi 40 kilometrů před metropolí Tbilisi pak uhnul směrem k severní hranici. Podle pozorovatelů se mohou Rusové snažit zajistit pásmo kolem jihoosetinské hranice. Na cestu k jedné gruzínské vojenské základně se podle Gruzínců vydaly i ruské tanky.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Ruští vojáci u Gori

Článek

Podle reportéra CNN postupovaly stovky ruských vojáků rychlostí asi 20 kilometrů v hodině směrem k metropoli Tbilisi. Po hodině z hlavní cesty odbočily doleva směrem na sever. Ruská strana uvedla, že vojáci dostali za úkol oblast demilitarizovat.

Není jasné, ke které základně se měly vydat tanky, gruzínské vedení se ale obává útoku a hovoří o porušení příměří.

Podle gruzínské strany vjela do Gori ve středu ráno padesátka ruských tanků. Do města pronikly poté, co ruský prezident Dmitrij Medveděv vyhlásil zastavení bojů a obě strany podepsaly příměří. Kolony ruských aut se podle agentury Reuters přesouvaly také do gruzínského města Zugdidi. Ruské mírové síly však pohyb svých vojsk v Gruzii podle agentury Interfax popřely.

V noci na středu gruzínský prezident Michail Saakašvili přijal pětibodovou dohodu o příměří. Vypadl z ní Moskvou požadovaný šestý bod, podle něhož se mělo jednat o budoucím statutu obou oblastí, které ovládají separatisté. To Gruzie odmítala. V dohodě však ani není formulace o zachování územní celistvosti Gruzie, která byla v původním pondělním návrhu.

foto: Právo/ti

EU připravena vyslat mírové sbory, Česko se přidá

Agentura Reuters uvedla, že Evropská unie je připravena vyslat do Gruzie mírové jednotky. Po zasedání ministrů zahraničí evropské sedmadvacítky to v Bruselu řekl francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner.

"Jakmile se to bude realizovat, budeme se na tom podílet," prohlásil šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Neuvedl, kolik Čechů by se operace mohlo zúčastnit. Praha se podle něj rozhodne, až budou známy návrhy ostatních.

Vyslání mírových sborů v Jižní Osetii nabídl ve středu i ukrajinský prezident Viktor Juščenko. Tyto síly by působily pod mezinárodním mandátem, uvedl v projevu.

Michail Saakašvili v rozhovoru pro CNN řekl, že Gruzie mírové sbory potřebuje. Naznačil také, že Západ je za krizi částečně zodpovědný. "Jednoho každého západního státníka jsem v uplynulém roce varoval, že Rusko soustředí své síly u naší hranice. Nikdo mi nenaslouchal," řekl.

Na zprávy o pohybu ruských jednotek směrem k hlavnímu městu reagoval opatrně a zdůraznil, že platí příměří. "Budeme-li ale atakováni, budeme vzdorovat," dodal.

Hlavní body mírového plánu gruzínsko-ruského konfliktuDohoda o neužití sílyZastavení všech vojenských akcíVolný přístup pro humanitární pomocGruzínské vojenské jednotky se vrátí na své stálé základnyRuské vojenské jednotky se vrátí na pozice, jež zaujímaly před vypuknutím současného konfliktu. Dokud nebudou vypracována mezinárodní opatření, ruské mírové sbory "přijmou dodatečná bezpečnostní opatření.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám