Hlavní obsah

Rusové posílají na Krym další tisícovky vojáků, tvrdí ukrajinský ministr

Rusko porušuje mezinárodní práva i dohodu, kterou uzavřelo s Ukrajinou. Tvrdí to ukrajinský ministr obrany Igor Teňuch, podle něhož pokračují přesuny ruských vojáků na Krym a namísto dohodnutých 12 tisíc je jich na poloostrově již 22 tisíc. Ministr to uvedl v rozhovoru zveřejněném agenturou Interfax-Ukrajina.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Rusové podle ukrajinského ministra posilují svou vojenskou přítomnost na Krymu v rozporu se smlouvami

Článek

Ministr připomněl, že podle dvoustranné smlouvy o umístění ruské černomořské flotily na Krymu by Rusko mělo každého 1. ledna Kyjevu oznámit početní stav pro nadcházející rok. Na začátku letoška Moskva nahlásila 12 500 vojáků.

"Bohužel, během krátké doby tento početní stav vyskočil z 12 500 na 22 tisíc. To je hrubé porušení dvoustranných dohod mezi Ukrajinou a Ruskem a také důkaz toho, že Rusko poslalo na Krym svoje vojenské jednotky nezákonně," uvedl Teňuch.

Pokud jde o rychlost přesunu ruských sil na Krym, dokumentoval ji na údaji, že ještě v pátek bylo na poloostrově zaznamenáno 18 400 ruských vojáků.

Vzhledem k této situaci ukrajinské ozbrojené síly podle ministra "učinily odpovídající opatření podél jižních hranic".

Na Krymu probíhá v neděli referendum, v němž mají obyvatelé rozhodnout o případném připojení k Rusku. Ukrajina jej považuje za nelegitimní. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám