Hlavní obsah

Rusko posílá Finsko do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko svými kroky vůči Ukrajině posiluje debatu o možném vstupu Finska do NATO. Podle agentury AFP to v úterý uvedl finský prezident Sauli Niinistö. Prezident severské země, která s Ruskem sdílí společnou hranici, již v pondělí večer odsoudil rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina uznat obě povstalecké republiky na východě Ukrajiny a vyslat do nich armádu.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Finský prezident Sauli Niinistö na bezpečnostní konferenci v Mnichově

Článek

Norský premiér Jonas Gahr Störe v úterý uvedl, že plánované vojenské cvičení NATO proběhne v Norsku příští měsíc podle plánu. Oslo se také podle něj připojí k chystaným sankcím EU proti Rusku.

Zatímco Norsko je členem Severoatlantické aliance, Finsko ani sousední Švédsko do NATO nevstoupily. S Aliancí ale spolupracují. V reakci na ruský požadavek nerozšiřování NATO dále na východ obě země již dříve odmítly jakékoli ruské vměšování do své bezpečnostní politiky.

Evropská unie i Británie představily nové sankce proti Rusku

Evropa

Prezident Niinistö na úterní tiskové konferenci na dotaz novinářů řekl, že neví, jestli ukrajinská krize přiblížila Finsko ke vstupu do Severoatlantické aliance, rozhodně ale podle něj oživila diskusi na toto téma v zemi.

„Probíhá tady živá debata o vstupu do NATO a bude nepochybně ještě intenzivnější, pokud nám k tomu Rusko dá důvody,“ prohlásil prezident Finska. „Finsko silně podporuje Ukrajinu a ukrajinský lid,“ dodal.

Separatisté jsou při chuti. Vznášejí požadavky na další ukrajinská území

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám