Hlavní obsah

Rusové nám blokují přístavy, vyšlete své lodě, vyzval NATO ukrajinský prezident

– Kyjev • Aktualizováno

Rusko podle Kyjeva blokuje ukrajinské přístavy v Azovském moři, prezident Petro Porošenko v tisku vybídl Severoatlantickou alianci, aby do regionu vyslala své lodě.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

"Doufáme, že země NATO jsou připraveny vyslat své lodě do Azovského moře, aby zde pomohly Ukrajině zajistit bezpečnost," řekl Porošenko německému listu Bild.

Ruský prezident Vladimir Putin podle něj "nechce nic menšího, než okupovat Azovské moře" a "jediná řeč, kterou pochopí, je jednota západního světa". Podle ukrajinského prezidenta je záhodno se ptát, "co dále udělá Putin, pokud ho nezastavíme".

Nedělní incident, kdy Rusové zajali tři ukrajinské válečné lodě i s posádkou, vedl k eskalaci napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. [celá zpráva]

Prezident Ukrajiny v pondělí vydal dekret, na jehož základě byl v části Ukrajiny vyhlášen válečný stav. [celá zpráva]

Kyjev trvá na tom, že byly lodě zajaty v mezinárodních vodách a jedná se tak o válečný stav. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržené ukrajinské lodě v přístavu na KrymuVideo: Reuters

Ruská oficiální místa ale tvrdí, že incident v průlivu, který odděluje Černé moře od Azovského, vyvolal Porošenko, aby si zvýšil šance na vítězství v březnových prezidentských volbách."

„Je to nepochybně provokace, zorganizovaná nynějším režimem - a domnívám se, že i stávajícím prezidentem - před prezidentskými volbami na Ukrajině v březnu příštího roku," prohlásil prezident Vladimir Putin.

Reklama

Výběr článků

Načítám