Hlavní obsah

Rusové každý týden pošlou Tálibánu palivo za milióny, tvrdí pokladník radikálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kábul

Rusko podle britského listu The Times posílá každý měsíc islamistickému hnutí Tálibán do Afghánistánu cisterny s pohonnými hmotami v hodnotě 2,5 miliónu dolarů (54,6 miliónu korun). Deník cituje jako zdroj zprávy pokladníka Tálibánu, jeho jméno ale neuvádí.

Foto: Stringer, Reuters

Příslušník Tálibánu v afghánské provincii Ghazní

Článek

Dodávky paliva, které prý Rusko posílá přes Uzbekistán posledních zhruba 18 měsíců, proudí k firmám, které pracují pro Tálibán. Tyto společnosti následně pohonné hmoty prodávají „obchodníkům v Kábulu” a zisky předávají přímo velitelům hnutí, píší The Times.

„Od Rusů přijímáme peníze neradi, ale v této fázi džihádu (svaté války) je to pro nás nutnost,” prohlásil podle listu The Times pokladník Tálibánu, který se stará o finanční záležitosti několika velitelů hnutí v jedné z afghánských provincií.

Rusové vše popírají 

Podobná obvinění vznášejí již déle afghánští a američtí vojenští velitelé. Američtí generálové Moskvu obviňují, že úmyslně maří americkou misi v Afghánistánu. Ruští politici tato obvinění odmítají a také Tálibán oficiálně prohlašuje, že žádnou pomoc z Ruska nedostává. [celá zpráva]

„Mají tři cíle: porazit teroristickou organizaci Islámský stát, mařit snahy afghánské vlády podporované Spojenými státy a škodit NATO,” řekl o údajné činnosti Rusů vysoký poradce takzvané kvétské šúry, nejvyššího vedení Tálibánu v Pákistánu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám