Hlavní obsah

Moskva je ochotna vyjít Tálibánu vstříc

Moskva

Rusko je ochotno projevit vstřícnost ohledně zmírnění sankcí Rady bezpečnosti OSN proti hnutí Tálibán, pokud to přispěje k usmíření v Afghánistánu. Uvedl to v úterý zvláštní představitel ruského prezidenta pro Afghánistán Zamir Kabulov.

Foto: Reuters

Bojovníci Talibánu

Článek

"Podporujeme snahu afghánské vlády o dosažení národního usmíření. Jsme připraveni pružně přistupovat k otázkám možného oslabení sankčního režimu vůči Tálibánu, pokud to nebude odporovat národním zájmům Afghánistánu," řekl agentuře TASS Kabulov, který je současně ředitelem příslušného odboru na ministerstvu zahraničí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tálibán je podle ruského diplomata znepokojen rychlou expanzí jiného radikálního hnutí v Afghánistánu, a sice Islámského státu (IS), který mu od loňského léta přebírá bojovníky i finanční zdroje, včetně obchodu s narkotiky. Na jaře a v létě došlo mezi příslušníky obou hnutí také k potyčkám.

Související téma:

Kabulov už minulý týden řekl, že Rusko a Tálibán mají společné zájmy právě v rámci boje proti IS. Prohlásil také, že Moskva s Tálibánem komunikuje, ten to však popřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko je v kontaktu s Tálibánem

Rusko otevřelo komunikační kanály pro výměnu informací s afghánským povstaleckým hnutím Tálibán. Agentuře Interfax to řekl zvláštní vyslanec pro Afghánistán...

Výběr článků

Načítám