Hlavní obsah

Rusové jsou připraveni zaútočit, přitvrďte v sankcích, vyzývá Ukrajina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v úterý vyzval západní země, aby zvýšily tlak na Rusko a zavedly sankce nejen na jednotlivce, ale na celou zemi. Varoval nejen před děním na rusko-ukrajinských hranicích a na Krymu, ale upozornil i na hrozby v Azovském moři.

Foto: Roma Mostetskiy, ČTK/AP

Ukrajinský voják

Článek

„Podporu Ukrajiny je potřeba dávat nejen při jednáních s Ukrajinou, ale přímo při jednáních s Moskvou,“ řekl ministr.

„Moskva musí slyšet ze všech stran, že Ukrajina není sama. A je potřeba, aby si Moskva uvědomila, jaké důsledky by to (útok na Ukrajinu) pro Rusko mělo - mezinárodní izolaci a bolestné sankce. Osobní sankce mají svůj význam, komplikují lidem osobní život i podnikání, ale nezastaví válku. Jen bolestné ekonomické sankce mění situaci. A Rusko se bojí sankcí,“ dodal.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Podle něj se Rusku ve stávajících sankcích podařilo najít mezery. Uvedl také, že v pondělí na jednání se svými protějšky z Evropské unie necítil, že by evropské země měly v tuto chvíli „chuť” uvalit na Rusko další ekonomické postihy.

Velvyslanec při NATO Landovský: Bezohlednost agentů GRU roste, mají pocit nepostižitelnosti

Domácí

Kuleba se zároveň vymezil proti plynovodu Nord Stream 2. „Nord Stream 2 je špatný projekt, který ohrožuje energickou bezpečnost Evropy, ale je špatný i pro Ukrajinu,“ poznamenal. Zmínil, že pokud nepůjde plyn na Západ přes Ukrajinu, může Rusko na jeho zemi více tlačit. „To není jen o energetické bezpečnosti, to je o bezpečnosti,“ řekl.

Ministr současně upozornil, že stávající situace je mimořádná. Rusko bude mít podle něj brzy u hranic s Ukrajinou více než 120 000 vojáků. Uvedl, že jsou mezi nimi nejen pěší útvary, ale také výsadkáři či prostředky pro radioelektronický boj a rušení. Na Krymu jsou pak rakety Iskander.

Ruská armáda si na tanky u Ukrajiny namalovala invazní pruhy jako v roce 1968

Evropa

„Nejde o běžné manévry, když se přes řeky přesouvá kaspická flotila do Azovského moře,“ podotkl ministr, který varoval i před uzavřením Kerčského průlivu a odříznutím Azovského moře, kde leží přístav Mariupol, od Černého moře.

Připomněl, že Rusko je nevypočitatelné, což ukázala anexe Krymu. „Jsou připraveni zaútočit během několika týdnů. Nemůžeme říci den a hodinu, kdy překročí hranice. Ale jasně vidím strategické přípravy, vojenské přípravy,“ uvedl.

U ukrajinských hranic je víc ruských vojáků než při invazi na Krym, varuje Pentagon

Evropa

Zmínil také rostoucí napětí na hranici, kde přibývá obětí. Desítky ukrajinských vojáků se už staly oběťmi sniperů.

„Nejsou tu dvě strany, není to tak, že Ukrajina a Rusko mohou za eskalaci. Nemáme tu vojáky NATO, ale jsou desetitisíce ruských vojáků u ukrajinských hranic,” řekl Kuleba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám