Hlavní obsah

Ruský vojenský stroj se málem srazil s dopravním letadlem

Kodaň
Aktualizováno

Ruské vojenské letadlo se málem srazilo u jižního Švédska s dopravním letadlem, které vzlétlo z letiště v Kodani. O incidentu v sobotu podle agentury AP informoval šéf švédského vojenského letectva Micael Bydén. Podle něj důvodem problému byl vypnutý transpondér, tedy rádiový odpovídač vojenského letadla, který způsobil, že letadlo bylo neviditelné pro civilní radary.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bydén hovořil pouze o zahraničním vojenském letadle, ale švédské úřady později oznámily, že letadlo bylo ruské. Na ruském ministerstvu obrany v Moskvě nebyl podle AP k zastižení nikdo, kdo by zprávu potvrdil.

Švédsko vyslalo k vojenskému letadlu stíhačky kvůli jeho identifikaci. Bydén však odmítl prozradit, jaké zemi letadlo patřilo. Švédský ministr obrany Peter Hultqvist později v rozhovoru pro švédský rozhlas uvedl, že to bylo ruské výzvědné letadlo.

Incident se stal v mezinárodním leteckém prostoru v pátek v poledne a podle Bydéna vypadal "dost závažně". Komerčnímu letu, který Bydén blíže neidentifikoval, bylo okamžitě nařízeno změnit kurz. Podle dánských a švédských médií komerční letadlo letělo do Polska, jméno letecké společnosti ani počet cestujících v letadle však ani média nezveřejnila.

Incident nebyl tak vážný jako v březnu

Mluvčí dánské armády švédskému listu Dagens Nyheter (DN) potvrdil, že armáda zaznamenala nejméně jedno ruské vojenské letadlo ve vzdušném prostoru mezi dánským ostrovem Bornholm a švédským městem Malmö v pátek zhruba ve stejnou dobu, kdy se komerční letadlo málem srazilo s neidentifikovaným vojenským letadlem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský MiG se ve vzduchu přiblížil na méně než 20 metrů k norské stíhačceVideo: Reuters

Daniel Josefsson z bojového řídícího centra armády listu řekl, že poté, co vojenské letadlo zjistilo, že k němu míří stíhačky, prudce se otočilo. Ocitlo se tak ve směru, kdy hrozila srážka s civilním letadlem. Vojenské centrum řízení letového provozu pak rychle informovalo své kolegy v civilním centru řízení letového provozu.

Bydén rovněž dodal, že incident nebyl tak vážný jako v březnu, kdy bez zapnutého transpondéru letělo ruské letadlo a dostalo se do vzdálenosti 100 metrů od letadla SAS, které rovněž vzlétlo z Kodaně, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám