Hlavní obsah

Ruský velvyslanec se zúčastní Porošenkovy inaugurace

Kyjev/Moskva/Brusel

Ruský velvyslanec Michal Zurabov přijede do Kyjeva, aby se zúčastnil sobotního uvedení Petra Porošenka do funkce nového ukrajinského prezidenta. Oznámil to ve středu náměstek šéfa ruské diplomacie Grigorij Karasin.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Petro Porošenko

Článek

”Bylo rozhodnuto, že ruský velvyslanec Michal Zurabov se zúčastní oficiální ceremonie v Nejvyšší radě (parlamentu), která bude 7. června," řekl Karasin. Podle agentury Reuters ale není jasné, zda budou události přítomni ještě další ruští představitelé. Ruský prezident tam nepřijede.

Do Kyjeva se kvůli Porošenkovi v sobotu sjedou vrcholní představitelé Západu, očekáváni jsou mimo jiné viceprezident USA Joseph Biden či prezident EU Herman Van Rompuy. Česko bude zastupovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Účast ruského velvyslance dává naději na uvolnění napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Moskva tím dává najevo, že volbu Porošenka uznává. Mohl by se také vytvořit kanál pro jednání.

Lídři sedmi nejvyspělejších světových ekonomik ze skupiny G7 po jednání v Bruselu vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby uznal výsledek nedávných ukrajinských prezidentských voleb a s jejich vítězem Petrem Porošenkem zahájil přímá jednání.

Skončit musí ruská podpora ozbrojených separatistů, dodávky zbraní z Ruska na Ukrajinu i pokusy destabilizovat zemi. Pokud k tomu nedojde a provokace budou pokračovat, mohou následovat další protiruské sankce. Americký prezident Barack Obama poznamenal, že na změnu kursu má Putin ”dva, tři, čtyři týdny". Pokud příslušné kroky Moskva udělá, bude podle Obamy možné začít s obnovováním důvěry vůči Rusku.

„Ukrajina potřebuje dobré vztahy s Ruskem, ale potřebuje být spojena se zbytkem světa,“ uvedl k situaci země Obama na tiskové konferenci s britským premiérem Davidem Cameronem.

Kličko se stal starostou Kyjeva

Vitalij Kličko se ve čtvrtek oficiálně ujal vedení ukrajinské metropole, když v Kyjevě složil přísahu primátora. Informovala o tom agentura Interfax-Ukrajina. Vlivný post vůdce politického hnutí UDAR získal v květnových volbách, ve kterých mu hlas dalo přes 56 procent hlasujících.

V projevu po inauguraci Kličko slíbil skoncovat s korupcí a vytvořit z Kyjeva příjemné místo k životu, které se zařadí po bok moderním evropským metropolím. Oznámil, že se chystá zcela změnit systém správy města, aby se stal pro občany přehledným a přívětivým.

"Prohlašuji, že v Kyjevě platí nulová tolerance korupci," zdůraznil klíčový bod svého programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám