Hlavní obsah

Ruský konvoj dorazil k přechodu kontrolovanému separatisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konvoj téměř tří set kamiónů s ruskou humanitární pomocí dorazil k hranici s Ukrajinou. Podle korespondenta britského listu The Guardian Shauna Walkera se zastavil osm kilometrů od přechodu Izvaryne. Ten kontrolují proruští vzbouřenci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konvoj s ruskou humanitární pomocí si před ukrajinskou hranicí dopřál přestávkuVideo: Reuters

 
Článek

Posádky kamiónů se zastavily a podle ukrajinské agentury Unian si budují stanový tábor.

Ukrajinská vláda upozornila, že konvoj na své území nepustí. Patronaci nad distribucí měl převzít Červený kříž. Ten ale uvedl, že od Rusů stále nedostal dokumentaci potřebnou k převzetí zásilek.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ve čtvrtek svému ukrajinskému protějšku Pavlu Klimkinovi řekl, že na konvoj by měla dohlédnout ukrajinská armáda i oddíly separatistů.

Moskva původně avizovala, že kolona aut zamíří k Charkovské oblasti, ta se však ve čtvrtek vydala dále na jih směrem k Rostovu na Donu. Kyjev nemá pod kontrolou nejméně sto kilometrů hranice, kde se také nachází přechod Izvaryne.

V této souvislosti mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko ve čtvrtek uvedl, že v uplynulém týdnu byl zaznamenán přechod množství uniformovaných mužů z Ruska do míst kontrolovaných rebely. Přecházet měli přes přechod z ruského Gukova.

Pomoc pro Luhansk

Kamióny směřují do východoukrajinského Luhansku, jednoho ze dvou největších měst, které rebelové stále ovládají.

Kolona bíle natřených aut vyrazila z moskevské oblasti v úterý. Ve čtvrtek ráno se vydala znovu na cestu po téměř 24hodinové přestávce ve Voroněži.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Kamióny s ruskou pomocí pro Luhansk

Novináři, kteří cestu vozidel na místě mapují, hlásí od hranice před Izvaryne častý výskyt vojenské techniky včetně tanku. Tamní obyvatelé jim řekli, že je to v posledních měsících běžný jev.

Ukrajinská vláda a Západ se obávají, že by konvoj mohl Rusům posloužit jako trojský kůň a záminka pro vojenskou intervenci. Ukrajina se proto rozhodla zorganizovat pro Luhansk vlastní pomoc. Ve třech konvojích z Kyjeva, Charkova a Dněpropetrovsku má být 75 aut se zhruba 800 tunami materiálu včetně obilovin, cukru a konzerv s potravinami.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek na Krymu prohlásil, že Rusko udělá všechno, aby konflikt na Ukrajině skončil co nejdříve. Moskva však odmítá veškerá podezření a uvádí, že chce jen pomoci strádajícímu obyvatelstvu ve válečné zóně. Ruský ministr zahraničí Lavrov počátkem týdne obvinil Západ, že ignoruje humanitární katastrofu v regionu. [celá zpráva]

Obyvatelé Luhansku jsou bez vody, elektřiny a telefonního a internetového signálu. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Ve čtvrtek se stalo terčem nového ostřelování ukrajinské armády také centrum největšího města v oblasti, Doněcku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám