Hlavní obsah

Rusko získá poprvé zbraně ze země NATO, bude mít dvě francouzské lodě Mistral

Paříž

Francouzské loděnice společně s ruským státním holdingem OSK postaví pro ruskou armádu dva nosiče vrtulníků třídy Mistral. Uzavření kontraktu oznámily v pátek Elysejský palác i Kreml. Dohoda zahrnuje opci na stavbu dalších dvou lodí.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Francouzská loď Mistral

Článek

"Tato dohoda ukazuje na ochotu a schopnost Francie a Ruska rozvíjet rozsáhlou spolupráci ve všech oblastech, včetně obrany a bezpečnosti," uvedl v komuniké úřad francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho k nákupu víceúčelových výsadkových vrtulníkových lodí třídy Mistral.

Lodě třídy Mistral jsou určeny k provádění výsadků. Plavidlo dlouhé přes 200 metrů a široké 32 metrů má letovou palubu o ploše 6400 čtverečných metrů. Může přepravovat až 16 bitevních vrtulníků NH-90 a až 78 vozidel včetně 13 tanků Leclerc a 900 mužů, nebo až 40 těchto tanků a 450 vojáků. Na palubě je i nemocnice pro 69 pacientů.  Cena jedné lodi se odhaduje na půl miliardy eur

Francie se stala první zemí NATO, která prodala vojenský materiál Rusku.

O nákupu francouzských lodí se hovoří už od loňského léta. Obchod budí znepokojení států sousedících s Ruskem, zejména pobaltských zemí a Gruzie. Kontrakt kritizovaly i Spojené státy, jimž vadil transfer moderních technologií. [celá zpráva]

Uzavření transakce se táhlo dlouho, protože Rusko chtělo původně jednu loď dovézt a tři postavit v licenci. Francie naopak chtěla vyvézt dvě hotové lodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám