Hlavní obsah

Rusko zastavilo stíhání aktivistů Greenpeace

Moskva
Aktualizováno

Rusko ve středu v rámci amnestie vyhlášené prezidentem Vladimirem Putinem zastavilo trestní stíhání 29 aktivistů ekologické organizace Greenpeace. Hnutí to oznámilo na Twitteru. Stíhán tak formálně zůstává už jen jeden Ital, pro kterého dnes nesehnali překladatele. Na rozhodnutí si tak musí počkat do čtvrtka.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Amnestovaní aktivisté Greenpeace. Zleva Faiza Oulahsenová, Dima Litvinov, Camila Spezialeová, Phiip Ball a Sini Saarelaová

Článek

Verdikt o zastavení stíhání si podle Greenpeace vyslechli mimo jiné kapitán lodi Arctic Sunrise Američan Peter Willcox, Novozélanďan Jon Beauchamp, ukrajinský lodní kuchař Ruslan Jakušev, Turek Gizhem Akhan, Finka Sini Saarelová, Argentinka Camila Spezialeová, Polák Tomasz Dziemianczuk anebo Rus Dmitrij Litvinov.

Již v úterý vyšetřovatelé sdělili stejné rozhodnutí prvnímu ještě nedávno vězněnému cizinci Anthonymu Perrettovi z Velké Británie.

Aktivisté skončili za mřížemi kvůli protestu u ruské ropné plošiny Prirazlomnaja v Barentsově moři.

Rusko zadrželo třicetičlennou posádku lodi Arctic Sunrise organizace Greenpeace 19. září. Na palubě bylo 26 cizinců. Všichni aktivisté byli do konce listopadu ve vazbě, poté je pustil soud na svobodu, nesměli však opustit Rusko. Vyšetřovatelé je původně obvinili z pirátství, než obvinění zmírnili na výtržnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám