Hlavní obsah

Rusko ukazuje svaly, z atomových ponorek odpálilo balistické rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské námořnictvo v sobotu v rámci bojového výcviku vypálilo ze dvou atomových ponorek Tula a Jurij Dolgorukij balistické rakety Siněva a Bulava. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že obě cvičné hlavice zasáhly cíle. Test byl proveden týden poté, co USA vypálily raketu Tomahawk, která porušuje parametry vypovězené smlouvy o zákazu raket středního a dlouhého doletu INF.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko odpálilo z Barentsova moře balistickou střeluVideo: Reuters

 
Článek

„V souladu s plánem bojové přípravy 24. srpna byly úspěšně vypuštěny balistické rakety Siněva ze strategické raketonosné ponorky Tula a Bulava ze strategické raketonosné ponorky Jurij Dolgoruij,“ uvedlo ministerstvo.

Dodalo, že rakety byly vypálené z ponorek v Severním ledovém oceánu a v Barentsově moři. „Velké cvičné hlavice raket proletěly naplánovanou trasu a úspěšně zasáhly cvičné cíle na polygonu Čiža v Archangelské oblasti a Kura na poloostrově Kamčatka,“ dodalo ministerstvo s tím, že testy potvrdily technické parametry balistických raket i provozuschopnost odpalovacích zařízení na ponorkách.

Foto: Profimedia.cz

Vypuštění rakety z ruské ponorky

Test byl proveden týden poté, co USA vypálily pozemní verzi rakety Tomahawk, která porušuje parametry vypovězené smlouvy INF. [celá zpráva]V pátek ruský prezident Vladimir Putin pověřil ministerstvo obrany k provedení adekvátních protiopatření.[celá zpráva]

Třístupňová raketa R-30 Bulava, které je nejmodernější ruskou balistickou raketou vypalovanou z ponorek, je poháněná motorem na pevné palivo. Vyvinuta byla v polovině devadesátých let Moskevským institutem tepelné techniky. Nést může až šest individuálně naváděných hlavic. Určena je pro výzbroj třídy 955 Borej.

Starší R-29RM Siněva je poháněná kapalným palivem a určena pro ponorky třídy 667BDRM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám