Hlavní obsah

Rusko se z Gruzie stáhlo jen částečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI/MOSKVA

V pátek měly podle mírové dohody ruské jednotky opustit okupovaná gruzínská území, z dostupných zpráv vyplývá, že ruská armáda se stáhla pouze částečně. Moskva sice ohlásila, že její vojáci Gruzii definitivně opustili, na místě ale dál zůstávají příslušníci ruských takzvaných mírových jednotek.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Gruzínští vojáci před budovou, z níž odešla ruská armáda

Článek

A to nejen v ochranném pásmu podél hranic se separatistickými provinciemi Jižní Osetií a Abcházií, s jehož vznikem Gruzie nesouhlasí, ale například i v okolí černomořského přístavu Poti.

Několikadenní krvavý konflikt, který se rozhořel kvůli kontrole nad Ruskem chráněnou odštěpeneckou oblastí Jižní Osetie, ukončila 12. srpna dohoda o příměří zprostředkovaná francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Na ni se Moskva odvolává a tvrdí, že dokument zahrnuje nárok na zřízení ochranného pásma a trvalých kontrolních stanovišť, kde by mělo sloužit asi 2500 ruských vojáků.

Gruzínský voják si fotografuje odcházející ruské vojákyfoto: Reuters/Umit Bektas

Tbilisi a jeho západní spojenci mají ale podezření, že Kreml si chce pomocí vojska udržet kontrolu nad bývalou sovětskou Gruzií. Prezident Sarkozy i jeho americký protějšek George Bush už v pátek uvedli, že ruský postup není s dohodou v souladu.

Oba prezidenti vyzvali Rusko k jejímu respektování a k ukončení odsunu. Názor o neoprávněnosti Ruskem střežených ochranných zón dnes podpořil i finský ministr zahraničí, jehož země nyní předsedá Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). "Můj názor je, že (ochranná pásma) jsou proti duchu dohody o příměří," řekl Stubb finské televizi.

Rusko na zónách trvá

Existence zón, na nichž Moskva trvá a které Tbilisi odmítá, se může stát rozbuškou dalšího vzájemného konfliktu. Ruská strana však trvá na svém. Zástupce náčelníka ruského generálního štábu generál Anatolij Nogovicyn dnes zdůraznil, že ruská armáda šestibodový mírový plán dodržuje.

"Veškeré akce ruských mírotvorců jsou v souladu s šesti principy, které (v dohodě o příměří) podepsali prezidenti Ruska a Francie," řekl generál.

Situace v Gruzii je nepřehledná. Podle gruzínského ministerstva vnitra ruská armáda nadále zůstává v několika gruzínských městech. To je případ Poti, které leží asi 30 kilometrů od abchazských hranic, tedy mimo ochranné pásmo, s jehož vznikem Rusko počítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám