Hlavní obsah

Rusko se nestahuje, vojáky dál posílá k Ukrajině, tvrdí Blinken

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy nadále pozorují pohyb ruských jednotek směrem k ukrajinské hranici, nikoli pryč od ní, řekl ve středu šéf americké diplomacie Antony Blinken. Moskva v úterý oznámila, že část z desetitisíců ruských vojáků se od hranic sousední země vrací do svých obvyklých posádek.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Článek

„Rusko něco říká. A pak je tu to, co dělá. A my jsme nebyli svědky žádného stahování jeho sil,“ řekl Blinken v televizi MSNBC. „Nadále pozorujeme pohyb jednotek k hranici s Ukrajinou, nikoli pryč od ní,“ dodal.

Ruské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že se do svých posádek stahují jednotky Západního a Jižního vojenského okruhu, což jsou okruhy sousedící s Ukrajinou.

Válka začne ve středu? Dejte nám vědět, utahuje si Rusko ze západních médií

Evropa

Generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg už v úterý uvedl, že Moskva počet svých vojáků na hranicích s Ukrajinou nesnížila. Snahu jednat ale označil jako důvod k mírnému optimismu.

Ruská vůle k jednání dává důvod k mírnému optimismu, řekl šéf NATO

Evropa

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba pak vyjádřil skepsi ohledně tvrzení Moskvy o částečném stažení ruských sil z ukrajinských hranic. „Vláda deeskalaci uvěří, teprve až uvidí, že vojáci skutečně odjíždějí,“ řekl.

Moskva soustředí již řadu týdnů u hranic s Ukrajinou desetitisíce vojáků a západní země varují před nebezpečím toho, že do sousední země podnikne invazi. Američtí činitelé v posledních dnech zmiňovali, že by útok mohl přijít v podstatě kdykoliv. Západ i Rusko nicméně stále připouštějí, že krize je řešitelná diplomatickou cestou.

Mluvčí ruské diplomacie Zacharovová řekla, se Spojené státy svými výroky o situaci na Ukrajině usilují o zvýšení napětí v Evropě, s cílem omezit dodávky ruského zemního plynu a zabránit spuštění plynovodu Nord Stream 2 vedoucího z Ruska do Německa po dně Baltského moře. USA podle ní straší evropské státy „s jakousi ruskou hrozbou”, aby je přiměly nakupovat plyn od nich, a ne od Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám