Hlavní obsah

Rusko se brání "epidemii sebevražd" mezi nezletilými

Moskva

Ruské úřady na základě nedávno přijatého zákona zablokovaly přístup k víc než 600 internetovým stránkám, které experti vyhodnotili jako návodné pro nezletilé sebevrahy. Přestože řada z nich se vzápětí objevila na jiné adrese, jejich počet se celkově výrazně snížil. Rusko se v posledních letech podle expertů potýká s "epidemií sebevražd" mezi mladistvými.

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod lidí v Moskvě. Ilustrační foto

Článek

Zákon o ochraně dětí před škodlivými informacemi dává od loňského září dozorové agentuře Roskomnadzor právo vyhledávat webové servery, jejichž obsah by mohl poškodit mravní vývoj mládeže. Právní úprava má přispět hlavně k boji proti dětské pornografii a drogám. Nemalý význam má údajně i pro snížení počtu dětských sebevrahů, který staví Rusko na jednu z prvních příček mezi evropskými zeměmi.

Přesné statistiky o sebevraždách mezi mládeží v Rusku chybějí. Jejich počet ale naznačuje odhad moskevských psychiatrů, podle nichž se v desetimiliónové metropoli ročně pokusí o sebevraždu na 60 000 dětí. Hlavní město se přitom prý řadí mezi méně ohrožené regiony, nejvíce dětských sebevražd má ruský venkov. Množství pokusů o sebevraždu mezi dětmi je v některých regionech na jihu Sibiře údajně až desateronásobné ve srovnání s Moskvou.

Dvě třetiny dětských sebevrahů si berou život kvůli neshodám v rodině, šikaně ze strany dospělých či kvůli konfliktům ve škole. Hlavním místem pro šíření návodů pro sebevrahy jsou přitom podle ruských expertů sociální sítě, jejichž zablokování je obtížné nebo nemožné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám