Hlavní obsah

Rusko popírá, že jeho vojenský letoun málem způsobil srážku

– Moskva • Aktualizováno

Ruské ministerstvo obrany v neděli popřelo informace o tom, že se jeho vojenský letoun v pátek nad územím Švédska málem srazil s civilním letadlem mířícím z Kodaně do polské Poznaně. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Reuters

Ruský záchytný stíhač MiG-31 (Ilustrační foto)

Článek

Švédské úřady v sobotu uvedly, že ruské letadlo mělo vypnutý transpondér, tedy rádiový odpovídač, a bylo tak neviditelné pro komerční radary. [celá zpráva]

"Let se uskutečnil v souladu s pravidly platnými pro využívání vzdušného prostoru, nebyly narušeny hranice jiných států a byla dodržena bezpečná vzdálenost od dopravních cest civilních letounů," řekl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Zároveň tvrdil, že v té samé oblasti prolétal i průzkumný letoun NATO.

Konašenkov také tvrdil, že počet letů strojů NATO podél hranic Ruska se v posledních měsících ztrojnásobil a že tyto stroje také mívají vypnuté transpondéry.

Podobný incident se stal už letos v březnu. Tehdy se ruské letadlo, které také letělo bez zapnutého transpondéru, dostalo do vzdálenosti 100 metrů od letadla aerolinek SAS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský MiG se ve vzduchu přiblížil na méně než 20 metrů k norské stíhačceVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám