Hlavní obsah

Rusko pomůže USA v Afghánistánu

MOSKVA

Rusko je připraveno spolupracovat v oblasti bezpečnosti v Afghánistánu se všemi zeměmi, tedy i se Spojenými státy. Prohlásil to v pátek podle agentury ITAR-TASS ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Moskva je podle něho ochotna pomáhat s tranzitem dodávek nevojenského charakteru.

Foto: RIA NOVOSTI/Kremlin/Vladimir Rodionov , Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

"Musí to být plnohodnotné a rovnocenné partnerství," řekl šéf ruského státu na tiskové konferenci v Taškentu, kde jednal s uzbeckým prezidentem Islamem Karimovem.

Otevření tranzitní cesty přes Rusko konvojům USA a Severoatlantické aliance oznámil už v úterý americký armádní velitel pro Blízký východ generál David Petraeus. Trasy mají vést i přes několik středoasijských zemí.

Nejvíc základních dodávek NATO proudí v současnosti do Afghánistánu z Pákistánu, jenže cestu přes Chajbarský průsmyk přepadají stále častěji povstalci a několikrát už náklad přišel vniveč.

Spojené státy přitom předpokládají ještě větší vytíženost tranzitních cest po vyslání posil do Afghánistánu. Počet amerických vojáků v zemi by se měl letos zdvojnásobit na 60 000 mužů.

Medvěděv: Obama bude snad úspěšnější

Medvěděv vyjádřil naději, že nová americká vláda v čele s Barackem Obamou bude v řešení problémů Afghánistánu úspěšnější než ta předchozí.

"Pokud vím, postoj prezidenta Obamy spočívá v tom, že tomuto problému je třeba věnovat prvořadou pozornost," řekl a dodal, že je přitom nutné brát ohled především na zájmy samotných Afghánců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám