Hlavní obsah

Rusko oznámilo Američanům, jak si to představuje s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko ve středu předalo Spojeným státům své návrhy na bezpečnostní záruky ohledně nerozšiřování Severoatlantické aliance směrem na východ, které požaduje od Západu. Novinářům to sdělil poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov. Napětí v oblasti eskaluje, podle ukrajinských představitelů plánuje Kreml na konec ledna vojenskou ofenzívu.

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden (vlevo) s ruským protějškem na ženevském summitu v červnu

Článek

„Prezident informoval, že doslova dnes byly na našem ministerstvu zahraničí předány americkým představitelům konkrétní návrhy, jejichž cílem je vypracovat právní záruky pro zajištění bezpečnosti Ruska,” sdělil Ušakov.

Putin je podle svého poradce připraven okamžitě zahájit jednání. „Vyjádřil naději, že Američané a členové NATO zareagují pozitivně,” dodal poradce, podle něhož čínský prezident šéfa Kremlu v této snaze podpořil.

Putin evropským politikům: Chci jasný závazek, že se NATO nerozšíří na východ

Zahraniční

Vyslechnout ruské požadavky si přímo do Moskvy přiletěla americká diplomatka Karen Donfriedová. Jednala s náměstkem ruského ministra zahraničí Sergejem Rjabkovem a také se zástupcem šéfa prezidentské kanceláře Dmitrijem Kozakem.

Američané informace předají dál

Americká diplomatka se do Moskvy vypravila v době zvýšeného napětí mezi Ruskem a Západem kvůli soustřeďování ruských vojsk u ukrajinských hranic. Některé západní země a Kyjev se obávají, že by Rusko mohlo provést ozbrojenou operaci na Ukrajině. Moskva takový scénář popřela a uvedla, že její kroky jsou čistě obranné a má právo přesouvat po svém území vojska tak, jak uzná za vhodné. Tvrdí rovněž, že Rusko je ohroženo Severoatlantickou aliancí, která vyzbrojuje Kyjev a posiluje své síly v oblasti Černého moře.

Biden: Za invazi na Ukrajinu Rusko strašlivě zaplatí

Amerika

Na Twitteru pak Donfriedová uvedla, že Spojené státy budou ruské návrhy týkající se bezpečnosti v Evropě sdílet se svými spojenci a partnery.

Donfriedová, která má na americkém ministerstvu zahraničí na starosti evropské a euroasijské záležitosti, se do Moskvy vypravila z Kyjeva, kde o situaci jednala s ukrajinskými představiteli. Podle velvyslanectví USA tam potvrdila závazek Washingtonu s ohledem na svrchovanost Ukrajiny a jednala o možnostech, které by vedly k diplomatickému pokroku v současné situaci. Z Moskvy následně odcestuje do Bruselu, kde ji čekají jednání s představiteli NATO a Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám