Hlavní obsah

Rusko neodpovědělo na americké protinávrhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington

Rusko v úterý popřelo americké tvrzení, že by už odpovědělo na písemné návrhy USA ohledně zmírnění krize na Ukrajině a omezení počtu zbraní. Do Washingtonu poslalo jen upřesňující dotazy. V úterý spolu mají opět jednat ministři zahraničí Ruska a USA Sergej Lavrov a Antony Blinken.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov (vpravo)

Článek

„Můžeme potvrdit, že jsme dostali písemnou reakci z Ruska,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí, aniž specifikovalo, co je v textu. „Bylo by neproduktivní jednat veřejně, takže necháme na Rusku, jestli chtějí jednat o své odpovědi,“ dodalo.

Ruské ministerstvo zahraničí to vzápětí popřelo. Moskva svou odpověď, určenou USA a NATO, ještě připravuje a do Washingtonu poslala upřesňující otázky ministra zahraničí Sergeje Lavrova, uvedl Lavrovův náměstek Alexandr Gruško.

„Neodpovídá to skutečnosti, souhrnnou odpověď Spojeným státům a Severoatlantické alianci ještě připravujeme,” řekl agentuře RIA Novosti Gruško.

Jednání diplomacie Ruska a USA ve vyhrocené atmosféře

Evropa

Diplomat nicméně potvrdil, že Lavrov odeslal poselství západním protějškům, zejména Blinkenovi, ale to se týkalo chápání principu nedělitelné bezpečnosti a nepředstavovalo odpověď jako takovou.

Ruská agentura TASS potvrdila, že Blinken a Lavrov spolu budou v úterý jednat po telefonu.

„Hlavním tématem bude reakce ruské strany na americké připomínky k ruskému návrhu v oblasti garance bezpečnosti. Očekává se, že se po telefonickém rozhovoru vyjádří Lavrov k situaci v médiích,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničních věcí.

Američané předali odpověď na ruské podmínky kvůli Ukrajině. Postoj k NATO se nezmění, slíbil Blinken

Evropa

Rusko požaduje, aby se Ukrajina nestala členem NATO a stáhly se jednotky NATO z východu Evropy. Spojené státy na ruské požadavky odpověděly 26. ledna.

Ústupky ohledně přijímání členů NATO aliance i USA odmítly, ale jsou ochotny dále jednat o omezení zbraní. Podrobnosti ale nebyly zveřejněny.

Podle Lavrova byla americká odpověď „vzorem diplomatické slušnosti”, kdežto od NATO byla „ideologická”.

Reklama

Výběr článků

Načítám