Hlavní obsah

Rusko kvůli NATO posílí armádu o čtyři divize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko letos svou armádu na západě a v centrální části území posílí o čtyři nové divize. Podle vedení pozemních vojsk, citovaného ruskými agenturami, jde o reakci na růst aktivit Severoatlantické aliance (NATO).

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci během cvičení ve Vladimirské oblasti

Článek

„Vytvoření těchto divizí je opatřením, které reaguje na zvýšenou intenzitu cvičení členských států Aliance, která byla nedávno zaznamenána,“ řekl šéf pozemních vojsk Oleg Saljukov podle agentury RIA Novosti. Podle něj půjde o rozšíření stávajících brigád. Divize je vyšší vojenskou jednotkou čítající až 20 tisíc vojáků.

Před několika dny informoval ruský ministr obrany Sergej Šojgu, že na západě území vzniknou tři nové divize. Podle něj půjde o stálou přítomnost vojska na základnách.

Saljukov doplnil, že se Rusko v roce 2016 zúčastní sedmi vojenských cvičení se zahraniční účastí. Zmínil vůbec první cvičení s Pákistánem a jedno také s Vietnamem.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Že Moskva posiluje své ozbrojené síly, dokládá i oznámení náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova o nové nebo modernizované výzbroji, kterou vojsko dostalo. Podle RIA Novosti jde především o deset modernizovaných strategických bombardérů Tu-160, Tu 95 a Tu-22. Do výzbroje pak byly zařazeny i nové jaderné raketové ponorky Alexandr Něvskij a Vladimir Monomach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám