Hlavní obsah

Rusko hrozí reakcí, pokud na něj EU uvalí nové sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud Evropská unie uvalí na Rusko v úterý další sankce, hrozí Moskva reakcí. EU chce další sankce schválit v pondělí, od úterý by měly platit. Zároveň se evropští představitelé shodli, že roli v platnosti sankcí bude hrát i víkendový vývoj během příměří.

Foto: Charles Dharapak, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande na summitu NATO. EU připravuje vůči Rusku další sankce.

Článek

"Pokud proti nám budou uplatněny (nové sankce), samozřejmě na to budeme reagovat," citovaly agentury Reuters a AFP z prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Na přitvrzení sankcí proti Rusku kvůli jeho podílu na ukrajinské krizi se v pátek v Bruselu dohodli velvyslanci členských zemí Evropské unie. Podle diplomatického zdroje ČTK by tato dohoda měla být členskými státy schválena v pondělí a mohla by tedy platit od úterý.

Sankce se týkají především zákazu vyvážet do Ruska zboží tzv. dvojího užití. To jsou výrobky, které lze použít pro civilní i vojenské účely. Nejčastěji jde o technologie, například optiku, ale také o obráběcí stroje.

Ovšem osud sankcí může ovlivnit víkendový vývoj na Ukrajině. V posledních dnech totiž dali různí evropští představitelé najevo, že se Rusko těmto novým sankcím může vyhnout, pokud se viditelně zapojí do řešení krize na východní Ukrajině. Na východě země platí od pátečního podvečera příměří, které zatím armáda i separatisté dodržují. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po vyhlášení příměří se život v Mariupolu vrátil do běžných kolejíVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám