Hlavní obsah

Příměří na Ukrajině zatím nepřerušily žádné boje

Aktualizováno

Příměří, které v pátek podepsali zástupci Ukrajiny a separatistů působících na východě země, stále trvá. Podle BBC nejsou z místa hlášeny žádné boje. Obě strany se ale obvinily z narušení příměří.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ulicích Doněcku zavládl klidVideo: Reuters

 
Článek

Povstalci z Donbasu osočili podle DPA ukrajinskou armádu, že ostřelovala několik jejich pozic v Doněcku a nejméně osm bojovníků na tamějším letišti přitom bylo údajně zraněno. Separatisté prý palbu neopětovali.

Kyjev zase obvinil separatisty z ostřelování svých pozic. "V pátek vedli (separatisté) 28 střeleckých útoků proti pozicím ukrajinských sil - deset jich zahájili poté, co začalo platit příměří," uvedl podle AFP mluvčí vládních jednotek Andrij Lysenko.

Zpravodajové světových agentur ale žádné boje nehlásí, ve městech je klid .

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po vyhlášení příměří se život v Mariupolu vrátil do běžných kolejíVideo: Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko řekl, že teď mohou začít jednání o dlohodobém řešení konfliktu. Dodržování příměří monitoruje organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která se na vyjednávání podílela.

Separatisté sice v posledních hodinách nepodnikají žádné útoky, na příměří přistoupili, jejich představitelé ale zdůraznili, že se nehodlají vzdát nezávislosti na Ukrajině.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský voják po začátku příměří

Rusko se také s Ukrajinou dohodlo, že je nezbytné začít v regionu s humanitární pomocí. „První dodávky pomocí přijdou do donbaského regionu v sobotu,” řekl bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, který v Minsku vyjednával.

Sankce se dál připravují

K vyjednanému příměří jsou mnozí světoví představiltelé skeptičtí. Pochyby, že strany vydrží nebojovat, vyjádřil například americký prezident Barack Obama. [celá zpráva]

Evropská unie dál připravuje proti Rusku sankce, rozhodnout by o nich měla v pondělí a v platnost vstoupí v úterý. Záleží ale na tom, jak se bude situace na Ukrajině vyvíjet. I Obama připustil, že pokud příměří vydrží, mohly by být zrušeny i sankce stávající.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám