Hlavní obsah

Rusko chce rozmístit rakety na Kurilách, nelíbí se mu americké střely v Koreji

Moskva

Prvky protiraketového systému USA na Aljašce a v Jižní Koreji znepokojují Rusko. Podle Moskvy narušují rovnováhu sil, a proto náležitě odpoví. Ve čtvrtek to řekl ruský prezident Vladimir Putin, podle něhož by Rusové mohli rozmístit zbrojní systémy na Kurilských ostrovech, které si nárokuje i Japonsko. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

„Ničí to strategickou rovnováhu ve světě,“ prohlásil Putin během setkání se zahraničními novináři na adresu amerického protiraketového systému THAAD v Jižní Koreji a plánovaného posílení aljašské základny Fort Greely, kde je odpaliště protibalistických střel.

Ruský prezident dodal, že tomu nemůže Moskva nečinně přihlížet a posílí své vojenské kapacity u hranic na Dálném východě. Putin prohlásil, že Washington využívá krize kolem Severní Koreje k tomu, aby vojensky posílil v Asii, stejně jako podle něj před lety využil krize kolem Íránu k vývoji raketového štítu v Evropě.

Foto: Mapy.cz

Rusové by proto podle Putina mohli rozmístit nové zbraně na Kurilských ostrovech, které si nárokuje také Japonsko. Prezident je označil za „docela příhodné místo“.

To, že na nich Moskva plánuje umístit některé prvky nejmodernějších systémů raketové obrany, prozradil už loni ruský ministr obrany Sergej Šojgu, když hovořil o tom, že tam vznikne ruská vojenská základna.

Reklama

Související články

Japonsku vadí ruské cvičení u Kuril

Japonsko ve středu protestovalo proti cvičení ruské armády, které začalo v úterý u tichomořských Kurilských ostrovů, na něž Japonci vznáší nárok. Japonské...

Výběr článků

Načítám