Hlavní obsah

Rusko chce mít námořní základny v Libyi, Jemenu a Sýrii

– MOSKVA
Novinky, ČTK, aš, Itar-TASS

Rusko je rozhodnuto si během několika vybudovat námořní základny v Libyi, Jemenu a Sýrii. Oznámilo to v pátek ruské námořnictvo, které citovala agentura ITAR-TASS. Rusko, které poslalo na přelomu roku své válečné lodě na cvičení na Kubu a do Venezuely, oznámilo záměr budovat základny po světě už dříve, ale nespecifikovalo kde.

Článek

V Libyi by měla být ruská základna v Tripolisu, v Sýrii v přístavu Tartus a třetí na jemenském ostrově Sokotra v Indickém oceánu u Adenského zálivu.

"Politické řešení dané otázky bylo přijato," uvedl představitel ruského generálního štábu. Zdůraznil, že nyní je potřeba vytvořit časový plán vybudování těchto základen a podmínky za nichž budou využívány. Zdůraznil, že cílem je "obrana ruských zájmů".  

Moskva chce být připravena na konflikt

Plán vybudovat v zahraničí ruské námořní základny schválil ruský generální štáb 4. ledna. Tehdy o tom informoval o tom zástupce náčelníka generálního štábu Anatolij Nogovicyn. Rusko podle něj už vedlo přímá jednání se zahraničními vládami o trvalém umístění ruských vojenských plavidel.

Rozmístění lodí po světě zdůvodnil Novogicyn tím, že se nedá předem předpovědět, kde mohou vypuknout konflikty. Současně ale doplnil, že je potřeba pečlivě zvážit, kde se vybudují, protože jejich stavba je velmi nákladná.

Spekulovalo se také o možnosti, že by Rusko mělo stálou základnu ve Venezuele, která to Moskvě sama nabídla.Rusko také dalo najevo, že má zájem prodloužit smlouvu s Ukrajinou o využití přístavu Sevastopol na Krymu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám